Minua kiinnostaa karkkijäte.

Minua kiinnostaa karkkijäte.

Hei!

Minua kiinnostaa karkkijäte. Ensinnäkin luin tänä aamuna uutisen mehiläisten sinisestä hunajasta, jonka väri johtuu läheisen karkkitehtaan karkkijätteestä. Toiseksi joskus muistan kuulleeni, että joku Fazerin suklaapatukka valmistetaan jämäsuklaasta.

Mitä tarkalleen ottaen on tämä karkkijäte ja mihin kaikkiin käyttötarkoituksiin se päätyy karkkitehtaista? Miten paljon karkki- tai suklaajätettä voidaan hyödyntää ravinnoksi, esim. "jämäkarkeiksi/-suklaaksi" vai meneekö kaikki karkkijäte ihan hukkaan? Jos se on syötäväksi kelpaavaa, voisiko sitä myydä halvalla, vai olisiko tällainen toiminta haitallista karkkifirmoille?

Vastaus

Ranskassa havaittiin todellakin mehiläisten hunajan värjääntyneen karkkitehtaan jätteistä
http://m.hs.fi/infomo?site=hstxt&view=news_ulkomaat_child&feed:a=hs.fi&f...
http://www.ess.fi/?article=387468

Fazerin Da Capo -sukalaapatukka tehtiin nimensä mukaisesti "alusta uudelleen" eli laadunvalvonnassa virheelliseksi havaitut liköörikonvehdin alettiin sulattaa uusiokäyttöön http://www.fazer.fi/brandit/dacapo

Kysyin karkkijätteen kohtaloa Fazerilta ja sain seuraavan vastauksen.

"Fazerilla tavoitteena on minimoida syntyvän jätteen määrä. Jätettä kuitenkin syntyy, kun esimerkiksi makeisten puolella tuotantovaiheessa osa tuotteista eivät läpäise erittäin tiukkoja laatuvaatimuksia. Erityisesti suklaa on herkkä lämpötilan aiheuttamille vaihteluille. Syntynyt makeisjäte pyritään ympäristövaikutusten pienentämiseksi kierrättämään tai hyödyntämään niin, että jätettä joutuisi kaatopaikalle mahdollisimman vähän. Fazerin suklaa- tai sokerimakeisjäte päätyy ensisijaisesti biopolttoaineeksi.

Joitakin suklaatuotteita pystytään käyttämään uudelleen. Uudelleenkäytössä voidaan hyödyntää kuitenkin vain sellaista tuotetta, joka on muuten ykkösluokkaista, mutta ei ulkonäöllisesti vastaa laatukriteerejä. Käytännössä tilanne on se, että on olemassa hyvin vähän makeisia, joita oikeasti voidaan uudelleenkäyttää, sillä jokaisella tuotteella on oma makunsa, joka ei saa tulla läpi seuraavaan tuotteeseen. Tästä syystä, ulkonäkö/makuvirheen sisältämää tuotetta ei useinkaan pystytä uudelleenkäyttää vaan ne toimitetaan ensisijaisesti biopolttoaineeksi.

Pyrimme jatkuvasti parantamaan tuotantoprosessejamme jätemäärän pienentämiseksi. Jätteiden kierrätyksellä voimme vähentää myös ympäristölle haitallisia hiilidioksidipäästöjä."

Kommentit (0)

Vastauksesi