Minua on aina kiinnostanut, miten ihmeessä sokeri voi saada hampaat vihlomaan.

Minua on aina kiinnostanut, miten ihmeessä sokeri voi saada hampaat vihlomaan.

Minua on aina kiinnostanut, miten ihmeessä sokeri voi saada hampaat vihlomaan. Kylmän ja kuuman vihlovuuden ymmärtää, kun kyse on fysikaalisesta ilmiöstä, mutta miten se pieni viaton sokerimolekyyli ihan saman tien vihloo hampaissa? Ja jos kerran sokeri vihloo, niin miksi sitten ei suola? Tai samantien vaikka porkkana?

Vastaus

Hampaiden vihlominen on tuttu tunne vastaajallekin, ikävä kyllä.

Hampaat altistuvat vihlomiselle silloin, kun hampaan kiilteen tai ikenen alla oleva hammasluu eli dentiini paljastuu. Dentiinin paljastumia voivat aiheuttaa ikenien vetäytymät, hampaiden pienet halkeamat, reiät, hampaiden huonot paikat tai virheellinen purenta sekä tietyt ruoka-aineet.

Hammasluussa eli dentiinissä on pienen pieniä huokosia, jotka ovat nesteen täyttämiä. Tämän nesteen nopea liike, esimerkiksi lämpötilan nopean muutoksen seurauksena, välittyy hampaan hermokudokseen aiheuttaen hampaan vihlomisen. Kaikki paljastuneet dentiinipinnat eivät kuitenkaan vihlo. Paljastuneen dentiinin laajuus ei välttämättä ole suhteessa vihlonnan ja kivun voimakkuuteen, vaan pienikin hammasluun paljastuminen voi olla hyvin kivulias ja kiusallinen vaiva.

Vihlontaa aiheuttavat mainitsemasi kuuman ja kylmän lisäksi myös happamen ja makean syöminen. Happamat ruoka-aineet, erityisesti mehut ja virvoitusjuomat, liuottavat dentiinikanavia suojaavia saostumia ja pahentavat vaivaa. Makealla voi olla sama vaikutus hampaisiin kuin happamalla, sillä suussa luonnollisesti olevat bakteerit voivat muuttaa ravinnossa olevan sokerin hapoksi.

Hampaiden vihlomista voidaan hoitaa käyttämällä pehmeää hammasharjaa, hellävaraista harjaustekniikkaa sekä hammastahnaa, joka ei saa olla liian hankaava. Hampaiden harjauksen ja ruokailun ajoitukseen tulisi myös kiinnittää huomiota. Ruokailun ja hampaiden harjauksen välillä tulisi olla vähintään puoli tuntia, sillä ruokailusta seuraava happohyökkäys pehmentää hammasluuta eli dentiiniä. Jos välittömästi ruokailun jälkeen harjataan hampaat, dentiini kuluu. Vihloville hampaille tarkoitetun hammastahnan, apteekista saatavien imeskeltävien fluoritablettien tai natriumfluoridinesteen purskuttelun tarkoitus on tukkia dentiinin pinnalla olevia huokosia saostamalla niihin mineraaleja, ja siten estää huokosissa tapahtuva nesteen vaihtelu, mikä aiheuttaa vihlomista.

Lähteitä ja lisää luettavaa:

http://yle.fi/akuutti/arkisto2003/060503_e.htm

http://www.tohtori.fi/?page=8586587&id=3212262

http://www.poliklinikka.fi/?page=9324042&id=0259622

Kommentit (0)

Vastauksesi