Minnesotan satakieli

Minnesotan satakieli

Iskelmäradiossa lauloi naisääni murteellisella suomella "Metsään on tullut jo syys, lohduton yön hämäryys...". Laulajan nimi jäi epäselväksi, mutta ilmeisesti hän on suomalaisperäinen, eikä vain joku syntyjään amerikkalainen. Juontaja kutsui häntä "Minnesotan satakieleksi". Kertoisitteko hieman enemmän hänestä?

Vastaus

Diane Jarvi on kolmannen polven amerikansuomalainen laulaja-lauluntekijä.  Jarvi syntyi Minnesotan St.Paulissa. Sukujuuria on mm. Etelä-Pohjanmaalla. Perhepiirissä harrastettiin musiikkia ja Diane kävi lapsena pianotunneilla, myöhemmin soittimeksi vaihtui kitara. 19-vuotiaana hän alkoi esiintyä baareissa soittaen folkia ja jazzia. Kanteleesta hän kiinnostui vasta 26-vuotiaana ja alkoi samalla tutkia suomalaista kansanmusiikkia. Hän liittyi mukaan perinteisin soittimin musisoivaan Koivun Kaiku –yhtyeeseen ja teki opintomatkan Suomeen Sibelius-Akatemian kansanmusiikin koulutusohjelmaan talvella 1990. Palattuaan Yhdysvaltoihin hän julkaisi ensimmäisen soololevynsä Foreign Winds vuonna 1992. Oman materiaalin lisäksi sillä on muutamia suomalaisia lauluja kuten Metsäkukkia, Satumaa ja Elämä juoksuhaudoissa. Seuraava levy Revontuli sisälsi lähes pelkästään suomalaista alkuperää olevaa musiikkia. Jarven tuotanto käsittää kaikkiaan viisi albumia ja lisäksi hän on myös kirjoittanut runoja.  

Iskelmäradiossa taannoin soinut Metsäkukkia oli siis tuolta Diane Jarven ensimmäiseltä levyltä. YouTubelta löytyy joitakin Jarven esittämiä kappaleita ja pari englanninkielistä haastattelua. Varsinaista suomen kielen taitoa Jarvella ei juurikaan ole.

Vastaus perustuu Uusi Kansanmusiikki –lehden numerossa 1/1995 julkaistuun artikkeliin, jossa Topi Saha haastatteli Jarvea. HelMet-kirjastoissa on lainattavissa 3 Diane Jarven cd-levyä.

Kommentit (0)

Vastauksesi