Minkälaisia kuvia voidaan julkaista internetissä?

Minkälaisia kuvia voidaan julkaista internetissä?

Hei!
Minkälaisia kuvia voidaan julkaista internetissä? Voiko Facebookissa julkaista kuvia, joissa on yleistä "massaa" tai ihmisvilinää? Eli sellaista jossa kukaan ei ole tiettynä kohteena. Entä voiko eduskuntatalon edessä olevasta mielenosoituksesta julkaista kuvia? Tavallaanhan siellä ihmiset ovat vapaaehtoisina kuitenkin alttiina julkisuudelle. Missä kulkee raja?

Vastaus

Terve,

Pääsääntöisesti voit julkisissa tiloissa (kadulla, mielenosoituksessa, kirjastossa, jne) kuvata ja julkaista mitä haluat. Tämä kuuluu sananvapauden piiriin.

Laki kuitenkin rajoittaa kuvaamista (tai etenkin julkaisemista) esimerkiksi, jos kuvan kohde esitetään loukkaavassa valossa. Kotirauhaa tai yksityisyyttä ei saa rikkoa. Jos kuvaa halutaan käyttää markkinoinnissa tai mainoksissa, tarvitaan tunnistettavissa olevilta henkilöiltä lupa.

Rajanveto ei ole usein kovinkaan helppoa. Harmaata aluetta on paljon. Joskus kuvaajan on vaikea tietää, voiko kuva saattaa kohteen huonoon valoon. Ylivarovaisuuteen ei kuitenkaan ole tarvetta.

Jos joku selkeästi ei halua itseään kuvattavan, kannattaa toivetta kunnioittaa. Tätä noudattamalla säästyy monelta harmilta, vaikka laki saattaisikin olla puolellasi. Maalaisjärjellä tai kaupunkilaistolkulla pärjää onneksi pitkälle.

Hyvä artikkeli aiheesta, jossa valotetaan asiaa paljon tarkemmin:

http://www.nikkemedia.fi/ivailu/sivut_ex/fotopykalat.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi