Minkälaisia jälkiä ihmisistä on esimerkiksi 1900-luvulla jäänyt...

Minkälaisia jälkiä ihmisistä on esimerkiksi 1900-luvulla jäänyt...

Minkälaisia jälkiä ihmisistä on esimerkiksi 1900-luvulla jäänyt arkistoihin? Voiko henkilön työpaikat tai asuinpaikat (en tarkoita kirkonkirjojen tietoja vaan osoitteita) selvittää? Entä ulkomailla oleskelu, onko sellainen rekisteröity? Miten lähteä liikkeelle henkilöhistoriaa kirjoittaessaan, jos lähtötiedot ovat vain kirkonkirjojen varassa, eikä ihminen ole sukuakaan. Eikä ole sukulaisia enää elossa, että voisi kysellä lisätietoja. Ja onko kouluissa pidetty kirjaa oppilaista, jos sattuu tietämään edes paikkakunnan?

Vastaus

Henkilöhistorian lähteistä kiinnostuneen kannattaa mennä kaupunginarkistoon siinä kaupungissa, jossa tutkittava henkilö on asunut ja/tai käynyt koulunsa. Esimerkiksi Helsingin kaupunginarkistossa on Helsingin poliisilaitoksen osoitetoimiston osoiterekisteri. Rekisteristä löytyy kaikkien Helsingissä asuneiden osoitetiedot vuosina 1907 - 1973. Vanhoista puhelinluetteloista löytyvät myös osoitetiedot sekä usein myös henkilön ammatti. Vanhat puhelinluettelot löytyvät niin ikään kaupunginarkistoista. Helsingin kaupunginkirjaston Pasilan pääkirjaston Helsinki-kokoelmassa voi myös selata Helsingin vanhoja puhelinluetteloita.

Kaupunginarkistoista löytyy myös koulujen oppilasrekistereitä. Helsingin kaupunginarkistossa säilytetään ennen vuotta 1971 syntyneiden, Helsingissä perus- tai kansakoulua käyneiden oppilaiden päästötodistusten kaksoiskappaleita.

Perukirjoissa on monipuolista tietoa yksilöiden varallisuudesta ja kotiympäristöstä. Uudemmat perunkirjat (vuodesta 1880 lähtien) löytyvät Kansallisarkistosta ja vuoden 1960 jälkeen laaditut Helsingin käräjäoikeuden arkistosta.

Ulkomaille lähdöstä ja matkakohteesta voisi löytyä tietoa passiluetteloista. Helsingin poliisilaitoksen arkisto on Kansallisarkistossa.

Voisit ehkä lähteä liikkeelle lainaamalla jonkin kirjoittamisen oppaan, esimerkiksi kirjan Vantti, Marija: Totta ja tarua : kirja menneisyydestä kirjoittavalle (Tampere 2010) Kirjaa löytyy pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kokoelmatietokannasta Helmetistä http://www.helmet.fi/

Kannattaa myös tutustua alla mainittuihin lähteisiin:

Lähteet:
http://www.arkisto.fi/
http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Perukirjat#Mit.C3.A4_tietoja_peruki...
http://www.arkisto.fi/normit/saeilytettaevaet-kunnalliset-opetustoimen-a...
http://www.hel2.fi/Tietokeskus/kaupunginarkisto/arkistofaq.html
http://www.genealogia.fi/emi/emi31s.htm
http://www.hel2.fi/tietokeskus/1945/06/C.html
http://www.genealogia.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi