Minkälaisia arvosanoja pitäisi lukiosta kirjoittaa, että pääsisi yliopistoihin...

Minkälaisia arvosanoja pitäisi lukiosta kirjoittaa, että pääsisi yliopistoihin...

Minkälaisia arvosanoja pitäisi lukiosta kirjoittaa, että pääsisi yliopistoihin Suomessa tai ulkomailla? Eli millaisella keskiarvolla pääsisi varmasti ja millaisilla arvosanoilla ei ole yliopistoihin menemistäkään. Ovatko esimerkiksi amerikkalaiset lukion todistukset erilaisia, kuin Suomessa.

Vastaus

On joitakin yliopistoja ja oppiaineita, joihin pääsee suoraan opiskelemaan tietyllä ylioppilaskirjoitusten arvosanalla. Tilanne vaihtelee vuosittain. Esim. tästä linkistä näet Helsingin yliopiston Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tänä vuonna todistusvalinnalla pääsemisen ehdot:

http://www.helsinki.fi/ml/valinnat/rajat.html

Useimmissa oppiaineissa otetaan huomioon sekä ylioppilastutkinnon arvosanat että pääsykoe. Myös ylioppilastodistuksen arvosanat voivat vaikuttaa. Arvosanoja ja pääsykoetta voidaan myös painottaa eri tavoin. Joskus sisäänpääsyyn vaikuttaa lähinnä tai pelkästään pääsykoe tai soveltuvuuskoe.

Hyvistä arvosanoista on siis aina hyötyä, mutta harvaan paikkaan niillä pääsee suoraan. Toisaalta huonommistakaan arvosanoista ei kannata masentua: hyvä valmistautuminen pääsykokeeseen ja motivaatio auttavat pitkälle.

Alla olevasta linkistä löytyy tilastoja suomalaisiin yliopistoihin hakeneista ja mm. todistusten perusteella hyväksytyistä:

http://www.koulutusnetti.fi/index.php?file=277#Kevät 2011

Suomalainen ylioppilastodistus ja lukion päättötodistus takaavat hakukelpoisuuden useimpien maiden korkeakouluihin. Monesti vaaditaan myös kielikokeen hyväksytty suorittaminen. Löydät tietoa ulkomailla opiskelusta esim. näiden linkkien kautta:

http://www.maailmalle.net/opiskelu/korkeakoulututkinto/oppilaitosten_paa...

http://www.opintoluotsi.fi/Opiskelu/Ulkomailla_opiskelu/

http://www.opiskelupaikka.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi