Minkälaiset ovat jääkauden aikaiset sääilmiöt jäättömillä alueilla?

Minkälaiset ovat jääkauden aikaiset sääilmiöt jäättömillä alueilla?

Kantani ilmastonmuutokseen on paljon synkempi, kuin näillä hössöttäjillä, joka kuvittelevat imsen pystyvän vielä jarruttamaan ilmastonmuutosta.

Koska kyseessä ovat myös kosmiset voimat, ja tähän mennessä ihmisen aikaan saama nopeutuminen maapallon ilmaston muuttumiseen on toteutunut tosiaisa, mielestäni ilmastossa tulee tapahtumaan mahdollisesti jopa vakavampi muutos, ja kestämään kauemmin kuin aikaisemmat.

Onko tutkittu minkälaiset ovat olleet olosuhteet jääkauden aikana alueilla jotka ovat ylläpitäneet elämää, ja sitä onko tulevan jääkauden aikana mahdollista ylläpitää nykyisen kaltaisia infrastruktuureja?

3 vastausta
05.06.202018:30
5807
33

Eri jääkausilla jää on peittänyt maapalloa vaihtelevasti. Viimeisimmän niistä (Veiksel) aikana jää ulottui Euroopassa Pohjois-Saksaan.

Seuraavan jääkauden on arveltu alkavan 50 000 - 100 000 vuoden päästä, jos koskaan eikä sen laajuudesta ilmeisesti ole esitetty mitään hyvin perusteltuja arvioita.

Jos ajatellaan ihmiskunnan teknisen kehitysvauhdin kiihtymistä pelkästään viimeisten satojen vuosien aikana, niin siihen nähden meidän on hyvin vaikeaa esittää perusteltuja arvioita siitä, millaiseksi ihmislaji on kehittynyt 50 000 vuoden päästä ja missä määrin sen selviytyminen on riippuvaista eri laajuisista jääkausista. Jos seuraava jääkausi kuitenkin joskus tulee, se ei liene mikään äkillinen muutos, vaan pikemminkin satoja tai jopa tuhansia vuosia kestävä prosessi. Sikäli, kun ihmiskunta vielä silloin asustaa maapalloa, sillä on siis reilusti aikaa sopeutua muutokseen. Samalla, kun napajäät leviävät, muuttunee päiväntasaajan seutu vastaavasti elinkelpoisemmaksi, joten muutos ei välttämättä olisi mitenkään dramaattinen ja esimerkiksi maanviljelylle suotuisa maa-alue saattaisi siksi olla jopa laajempi, kuin nykyisin.

Jos jälkeläisemme vielä 50 000 vuoden päästä täällä maapallolla elävät, se on luultavasti jo edellyttänyt niin monista ongelmista selviytymistä, että eiköhän siinä sitten jo yksi jääkausikin porskuteta - tai sitten se on se ratkaiseva syy muuttaa muualle.

Kommentit (0)
07.06.202011:44
30603
30

Toistaiseksi viimeistäkin, Veiksel-jääkautta koskeviin nykyisiin teorioihin liittyy todella paljon eriäviä ja keskenään ristiriitaisia käsityksiä. Senpä vuoksi kysymyksessä tarkoitettuja ilmasto-olojakaan ei käsitykseni mukaan tarkoin tunneta - kaukana siitä.

Vuonna 2013 Helsingin Sanomat esitteli artikkelissaan geologi Reijo Pitkärannan väitöstutkimuksen. Tutkimuksen ydinsisältö oli artikkelin otsikossa tiivistetty ns. tavallista lukijaa yllättäneeseen muotoon: "Suomen viimeisin jääkausi oli valtaosin jäätön." Pitkäranta päättelee tutkimuksensa tiivistelmässä mm. seuraavaa:

On arvioitu, että jäätikkö peitti Länsi-Suomen noin 25–35 prosenttisesti Veiksel-vaiheesta, pääasiassa sen loppuvaiheessa, Pitkäranta kertoo.

Länsi- ja samalla koko eteläisessä Suomessa ilmasto kuitenkin vaihteli tuona ajanjaksona lähes nykyisenkaltaisesta hyvin kylmiin, suunnilleen nykyisin Tunturi-Lapin kylmimmillä alueilla vastaaviin oloihin.On arvioitu, että jäätikkö peitti Länsi-Suomen noin 25–35 prosenttisesti Veiksel-vaiheesta, pääasiassa sen loppuvaiheessa, Pitkäranta kertoo.

 

 

Kommentit (1)
Juurikin noin. Se, että jäätikkö ulottui Pohjois-Saksaan, ei välttämättä tarkoita,... Juurikin noin. Se, että jäätikkö ulottui Pohjois-Saksaan, ei välttämättä tarkoita, että kaikki sieltä pohjoiseen olisi ollut jään peitossa.
8.6.2020 03:42 Leo Salminen 5807
06.06.202008:19
24429
25

Jääkaudethan eivät ole tasaisen kylmiä, vaan ilma lämpenee ja kylmenee aaltoina. Periaatteessa jääkausi on aina kuiva kausi, koska suuri nestemäärä on kiinteässä muodossa, mutta jokainen lämpenemisjakso lisää aina sateita ja tuottaa paremmat olosuhteet elämälle lyhyen ajan. Tätä on tutkittu esimerkiksi Saharassa (katso liitelinkki). Pohjois-Amerikan jäättömiä alueita on myös paljon tutkittu mutta juuri nyt ei osu silmiin sopivaa linkkiä.

Ihminen on kuitenkin ehtinyt jo ilman ilmastonmuutostakin tappaa sukupuuttoon niin paljon eläin- ja kasvilajeja että ekosysteemien sopeutumiskyky on uhattuna. Ihminen ei voi elää ainoana elävänä olentona, vaan tarvitsee toimivan ekosysteemin tuekseen.

Kun Helsingin rantaviivaa katselee jostain korkean mäen päältä, näkee kyllä paljain silmin että seuraava jäätiköitymisjakso tuuppaa Vuosaaren kaatopaikan rannalta mereen. Jäätiköitymisvaiheessa merenpinta on kylläkin alempana, joten tuuppaus tapahtuu alamäkeen, ei välttämättä suoraan veteen, mutta jäätikön sulamisen jälkeen se jätekasa on kyllä meren pohjassa. Aika paljon muutakin sotkua jäätiköt saavat aikaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi