Minkälainen oli talvisodan aikaisen konekiväärikomppanian määrävahvuus?

Minkälainen oli talvisodan aikaisen konekiväärikomppanian määrävahvuus?

Minkälainen oli talvisodan aikaisen konekiväärikomppanian määrävahvuus? Wikipediassa kerrotaan, että kk.komppaniaan kuului komentoryhmä ja talousryhmä sekä kolme kk.joukkuetta, joissa jokaisessa oli neljä kk.ryhmää. Kk.komppanian määrävahvuus oli 154 (4+29+121), mutta montako miestä kuului komentoryhmään ja montako talousryhmään ja mikä oli heidän tehtävänsä? Entäpä mikä oli kk.joukkueen ja kk.ryhmän kokoonpano? Montako miestä kuului kk.ryhmään ja mikä oli heidän tehtävänsä; kiväärinjohtaja, ampuja, lataaja, patruunan kantaja ja ketä muita? Isäni oli kk.mies, mutta en ole vielä löytänyt mistään selvitystä kk.komppanian kokoonpanosta.

Vastaus

(kokonaisvahvuus 20)

Toimitusjoukkue:
komppanian vääpeli, kirjuri, lääkintäryhmä(lääkintäaliupseeri ja 2 sairaankantajaa), A. ryhmä (asealiupseeri, aseseppä, 24 patruunankantajaa, 3 patruuna-ajoneuvon kuljettajaa) toimitusryhmä (talousaliupseeri, kuormasto- ja eläinlääkintäaliupseeri, muonittaja, 2 keittäjää, suutari, räätäli, 5 ajoneuvonkuljettajaa)(kokonaisvahvuus 46)

3 konekiväärijoukkuetta à:
joukkueenjohtaja, 2 puolijoukkueenjohtajaa (vanhempi näistä oli joukkueenjohtajan varamies), 2 taistelulähettiä, kussakin joukkueessa 4 konekivääriryhmää à:kiväärinjohtaja (aliupseeri), 5 miestä (ampuja [ykkönen], ampujan apulainen [kakkonen], tähystäjä [kolmonen, kiväärinjohtajan varamies], patruunankantaja [nelonen], kk.ajoneuvon kuljettaja)(kk. joukkueen vahvuus 29, kk.ryhmän vahvuus 6)

Lähteet: Jalkaväen ohjesääntö II,2/1932, Upseerin käsikirja 1937

Teoksia on saatavissa mm. eduskunnan kirjastosta:
https://selma.linneanet.fi/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?LANGUAGE=Finnish&DB=loc...

Kommentit (0)

Vastauksesi