minkälainen lintu on okalintu?

minkälainen lintu on okalintu?

minkälainen lintu on okalintu? Ja onko okalinnusta kerrottu tarina "laulaa ensimmäisen kerran lähdettyään pesästä ja lävistää sen jälkeen itsensä okapensaan piikkiin....???

Vastaus

Okalinnusta kerrotaan mainitsemaasi legendaa. Lintu laulaa koko elämänsä aikana vain kerran, mutta silloin ihanammin kuin mikään muu olento maan päällä. Aina siitä lähtien kun lintu lähtee pesästään, se etsii orjantappurapuuta eikä lepää ennen kuin on löytänyt sellaisen. Sitten lintu lävistää rintansa pisimpään ja terävimpään piikkiin. Kuoleman tuskassaan lintu laulaa kauniimmin kuin leivo ja satakieli. Koko maailma pysähtyy kuuntelemaan ihmeellistä laulua ja Jumala taivaassa hymyilee. Sillä kaikkein parhaan saavuttaa vain kokemalla suurimman tuskan, sanoo legenda.
http://www.reconnections.net/thorn_birds.htm

Australialainen kirjailija Colleen McCullough kertoo tarinan vuonna 1977 ilmestyneessä kirjassaan ”Okalinnut”, josta tehtiin vuonna 1983 huippusuosittu tv-näytelmä.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Thorn_Birds

Okalintu (thornbird) on erään määritelmän mukaan pieni eteläamerikkalainen lintu (Anumbius anumbii), joka kuuluu uunilintujen sukuun. Okalintu rakentaa oksista, risuista ja okaista hyvin suuren ja monimutkaisen pesän pensaaseen tai puuhun.
http://www.phrases.org.uk/bulletin_board/4/messages/835.html

Mielestäni Colleen McCullough olisi saattanut ajatella myös lintua, jonka englanninkielinen nimi on thornbill (Acanthiza pusilla). Tämä on nimittäin australialainen lintu. Se on pieni hyönteisiä pyydystävä lintu, joka asustaa kaikentyyppisissä metsissä ja metsiköissä, joko pareittain tai pieninä ryhminä. Se rakentaa sotkuisen mutta aika ison soikionmuotoisen pesän, jonka oviaukko on sivulla. Pesä on tehty ruohosta ja se on joko maassa tai lähellä maan pintaa.
Linnun kuvan löydät tästä http://en.wikipedia.org/wiki/Brown_Thornbill

http://en.wikipedia.org/wiki/Thornbill

Harrison, Colin & Greensmith, Alan: Birds of the world. Dorling Kindersley, 2000. ISBN 0-7513-2786-7

Legenda okalinnusta vertautuu käsitteeseen joutsenlaulu. Sillähän tarkoitetaan taiteilijan, tiedemiehen tai muun julkisuuden henkilön viimeistä esiintymistä. Nimitys palautuu antiikkiin. Kreikkalainen Aiskhylos vertaa tragediassaan Agamemnon Kassandran valituslaulua kuolevan joutsenen lauluun. Cicero nimitti joutsenlauluksi Crassuksen viimeistä puhetta.

Suomalainen fraasisanakirja / toim. Sakari Virkkunen. Otava, 1981. ISBN 0-1-06223-9

Kommentit (0)

Vastauksesi