Minkälainen on Intian ruokakulttuuri?

Minkälainen on Intian ruokakulttuuri?

Minkälainen on Intian ruokakulttuuri? Mitä maassa syödään ja miten uskonto ruokatottumuksiin vaikuttaa?

Vastaus

Intia on suuri maa ja alueelliset erot näkyvät myös ruokakulttuurissa. Ei siis ole olemassa yhtä intialaista ruokaperinnettä, vaan se kattaa monenlaisia variaatioita joihin vaikuttavat mm. ilmasto, historia, uskonnot ja kulttuuri. Uskonnoista hindulaisuus ja islam vaikuttavat eniten. Hindut ovat kuuluja kasvisruokaperinteestään, mutta monet hindut syövät nykyään myös lihaa. Naudanliha on pyhän lehmän lihaa ja se on ankarasti kielletty hinduilta. Muslimit puolestaan pidättäytyvät sianlihasta.

Intialainen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita mm. arabeilta, iranilaisilta, kiinalaisilta ja moguleilta. He valtasivat Intian ja toivat mukanaan eksoottisia mausteita, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Intialaiset ovat yhdistäneet näitä tuotteita maitoon ja kermaan ja tuloksena on syntynyt esimerkiksi kormia, biryaneita ja pilahveja. Lähi-idästä puolestaan saapuivat pistaasipähkinät, kahvi ja pirunpihka sekä ruoanvalmistustapoja kuten esim. tandoori-saviuuni. Kiinasta Intiaan tuotiin vokki, veitset ja lautaset. Kiinalaiset keitot, paistettu riisi ja kasvikset ovat suosittuja itäisessä Intiassa.

Linssit ja erilaiset palkokasvit ovat yleisiä kaikkialla Intiassa. Mausteista tärkeimmät ovat erilaiset chilipaprikat, sinapinsiemet, jeera, kurkuma ja korianteri. Myös maitotuotteista kuten jogurtista ja kermasta saadaan makua ruuanlaittoon. Linssit ja erilaiset palkokasvit ovat myös suosittuja ympäri Intiaa. Intiassa valmistetaan myös monenlaista leipää, joista tunnetuin lienee uunissa paistettu naan. Intia on kuuluisa myös pitkäjyväisestä ja tuoksuvasta basmati-riisistä, joka kuuluu erityisesti juhlatilaisuuksiin.

Intian ruokakulttuurin alueellisista eroista kerrotaan tarkemmin mm. teoksessa Intialainen keittiö, tekijä: Malhi, Manju. Sitä on saatavilla ainakin pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastoissa.

Lähteitä:

Malhi, Manju: Intialainen keittiö,2005
Banerji, Chitrita: Eating India : exploring the food and culture of the land of spices 2009
Wickramansinghem, Priya: Löytöretki Intian keittiöihin 2009

http://www.keittotaito.com/aitoja_makuja_intiasta.html
http://www.nicehouse.fi/keittio/reseptit/intia/intia1.htm
http://www.valio.fi/portal/page/portal/Valio/Keittokirja/Ruokakulttuuria...
http://www.santamaria.fi/paivallisvinkki/intialainen-ruoka.html
http://www.finefoods.fi/intia.html

Kommentit (0)

Vastauksesi