Minkähän arvoinen mahtaisi nykyään olla paksu hopeakolikko (50 markkaa), jossa...

Minkähän arvoinen mahtaisi nykyään olla paksu hopeakolikko (50 markkaa), jossa...

Minkähän arvoinen mahtaisi nykyään olla paksu hopeakolikko (50 markkaa), jossa on Urho Kekkosen kuva, ja siinä lukee "Suomi 1981 Finland"? Kolikon toisella puolen on kaksi hevosta. Se on puhdas, kirkas ja melko painavakin, kun hopeaa on. Kuinkahan arvo tulee vielä nousemaan?

Lisäksi kysyn toisenkin kolikon arvoa. Siinä lukee "Olympia XV 1952 Helsinki" ja nämä viisi rengasta. Toisella puolella lukee 500 markkaa. Kolikko on suurikokoinen, mutta ei painava.

Vastaus

Matti Visannin ja Aarre Aaltosen suunnittelemaa Olympia-kolikkoa lyötiin vuosina 1951-52. Keräilyhinta vaihtelee kunnosta ja lyöntierästä riippuen 25-500 euron välillä. Arvokkaimpia ovat hyväkuntoiset vuoden 1951 erässä lyödyt kolikot. Niissä on myös merkintä ”1952”, joten kannattaa käyttää raha asiantuntijan arvioitavana.

Nina Ternon UKK-kolikko vuodelta 1981 on nykyään n. 8 euron arvoinen.

Molemmat kolikot ovat hopeaa, joten niillä on tietysti myös hopean kurssin mukaan vaihtuva konkreettinen arvonsa (keräilyarvohan riippuu siitä, kuinka paljon keräilijät ovat niistä kulloinkin valmiita maksamaan). UKK-kolikossa on hopeaa 20 grammaa, Olympia-kolikossa 12 grammaa.

Lähde:

Suomen numismaattisen yhdistyksen julkaisu ”Suomen rahat arviohintoineen 2008”

Kommentit (0)

Vastauksesi