Minkä takia Ruotsissa alunperin oli vasemmanpuoleinen liikenne? Kai siihen oli...

Minkä takia Ruotsissa alunperin oli vasemmanpuoleinen liikenne? Kai siihen oli...

2 vastausta

Itse asiassa vasemmanpuoleinen liikenne on alun perin ollut pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Siihen aikaan kun liikenne tapahtui jalankulun lisäksi lähinnä ratsain, ratsastettiin yleisesti tien vasemmalla puolella, koska miekkakäsi haluttiin pitää mahdollisimman lähellä mahdollisia väkivaltaisia vastaantulijoita.

Kun Ruotsissa liikennesääntöjä alettiin pistää virallisesti lakiin 1718, jostain syystä päädyttiin oikeanpuoleiseen liikenteeseen, mutta jo 1734 vaihdettiin yleisen käytännön mukaiseen vasemmanpuoleiseen liikenteeseen.

Oikeanpuoleinen liikenne alkoi suuremmassa määrin levitä Eurooppaan vasta 1700- ja 1800-lukujen taitteessa Napoleonin valloitussotien mukana. Ranskassa oli nimittäin vaihdettu oikeanpuoleiseen liikenteeseen jo 1794. Syynä oli kenties yleinen halu tehdä pesäeroa vanhoihin, aristokraattisiksi koettuihin lakeihin. Vasenta puolta ratsain kulkevat ihmiset olivat olleet enimmäkseen yläluokkaa, kun taas alempisäätyiset olivat joutuneet väistymään oikealle.

Yhdysvalloissa oikeanpuoleisen liikenteen omaksumiseen taas vaikutti maanviljelijöiden tapa viedä hevoskärryillä tavaroitaan myytäviksi. Kärryjen ajaja ohjasti hevosia oikealla kädellään ja istui siksi vasemmalla puolella, jolloin ajajan oli parempi ajaa oikealla puolella reunaa antaa vastaantulijoiden ohittaa hänet vasemmalta puolelta. näin ajajat saattoivat helposti katsoa, etteivät kärryt osuneet toisiinsa.

Vasemmanpuoleinen liikenne säilyi kuitenkin pitkään sääntönä monissa maissa, Ruotsissa vuoteen 1967 asti ja esimerkiksi Iso-Britanniassa vielä nykyäänkin.

Lähteet:
http://www.lhdspecialist.com/history_of_lhd_and_rhd.php
http://www.trafikminnen.se/dagen_h_trafikbyte.html

Kommentit (0)
01.04.201811:02
9670
139

Niissä maissa joissa on oikeanpuoleinen liikenne, on sääntö oikealta tulijan väistämisestä hölmö. Varsinkin pakettiautoissa oikealle takaviistoon näkyvyys on erittäin huono. Näin on myös kuorma-autoissa. Olisi järkevää muuttaa väistämisvelvollisuus toisin päin. Sitä tuskin kuitenkaan koskaan tulee tapatumaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi