Minkä takia kissoja saa pitää vapaana? Sehän on pahempi peto kuin koira.

Minkä takia kissoja saa pitää vapaana? Sehän on pahempi peto kuin koira.

Minkä takia kissoja saa pitää vapaana? Sehän on pahempi peto kuin koira. Kissat tappavat tuhansia lintuja joka vuosi. Kissat paskovat topisten pihat ja jopa lasten hiekkalaatikot täyteen paskaa.

Minun mielestä siinä ei ole järkeä. Sitten ihmetellään kun monet suorastaan halveksii kissoja. Olen monen ihmisen kuullut sanovan että ei voisi ikinä vahingoittaa luonnoneläimiä(muutakuin itsepuolustukseksi) tai esimerkiksi koiria. Mutta jos kissa tulee näköpiiriin he tappaisivat sen välittömästi.

Eikö tällainen ole kuitenkin aika normaalia? Jos kissa on lemmikki niin eikö sille pitäisi olla samanlailla kiinni kuin koiran? Miksi koirasta joutuu maksamaan veroa, mutta kissoista ei?

Vastaus
28.04.200910:09
1670
55

Kiistellyllä koiraverolla on historiallinen tausta. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:n tiedotteessa kerrotaan 24.4.2008, että ”koiravero on vuonna 1894 säädetty asetus, jonka tuotoilla maksettiin korvausta niille, joiden tuotantoeläimiin koirat olivat tartuttaneet vesikauhua”. Koiravero on ollut pitkään närkästystä herättävä aihe, mutta nykyään kunnat saavat itse päättää, perivätkö ne koiraveroa vai eivät. HESY ry:n tiedotteesta käykin ilmi, että enää 11 kuntaa kerää koiraveroa. Yksi koiraveron nykyisistä perusteista lienee koirapuistojen ylläpito, mutta tiedote kertoo, että koiraverorahat eivät ole korvamerkittyjä, eikä niitä siis suoraan käytetä juuri koirapuistoihin.

Kissoja tosiaan saa pitää ulkona vapaana, mutta koiria ei muualla kuin koirapuistoissa. Kissojen ulkoiluvapaus ei kuitenkaan ole rajaton, vaan omistaja on velvoitettu pitämään kissa poissa pihoilta, lasten leikkipaikoilta, uimarannoilta ja muista vastaavista paikoista.

Kissavihasta puhutaan paljon, mutta useinkaan ei muisteta, ettei ole kissan vika, että se on päästetty vapaana ulos. Vastuu on siis omistajalla. Kissalla on kuitenkin lain suoja koko maassa; ainoastaan villiintyneen kissan saa lopettaa, ja senkin vain maanomistaja tai metsäoikeuden haltija (ks. tiedote).

Olisi tietysti loogista, että kissa pitäisi pitää kiinni samalla tavalla kuin koira. En osaa sanoa järjestyslain määräyksille perusteita, mutta niissä lienee otettu huomioon lajien ominaispiirteet: Aggressiivisena koira on ihmiselle vahingollisempi kuin kissa. Lisäksi kaikki kissat eivät hyväksy valjaita tai talutushihnaa.

Lähteet ja lisätietoja:

http://www.hesy.fi/info/tiedote300508.htm
http://www.hesy.fi/info/tiedote240408.htm
http://www.resy.fi/artikkelit/kissa%20ei%20ole%20lainsuojaton.html
http://www.hesy.fi/info/tiedote240408.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi