Minkä takia kissa syö heinää?

Vastaus

Kysymys on kissanomistajien keskuudessa yleinen, eikä siihen ole olemassa aivan yksiselitteistä vastausta. Niin lemmikkikissat kuin luonnossa elävät villikissat syövät ruohoa.

Kissa on lihansyöjä, eikä sen elimistöstä löydy tarvittavaa entsyymiä, joka sulattaisi ruohon. Tästä huolimatta kissalle on ruohon syönnistä paljon etua. Etenkin luonnossa elävät villikissat saalistavat ja nielevät kokonaisia pieneläimiä ravinnokseen. Tällöin kissan ruoansulatukseen joutuu paljon sulamattomia osia, kuten luita ja karvoja. Ruohon syöminen saa aikaan kissalla käänteisvirtausefektin ja sulamattomien osien nousemisen takaisin ylös oksennuksena. Ruoho kietoo luut ja karvat sisäänsä ja suojaa kissan suolistoa kulkeutumisen aikana.

Sama ilmiö tapahtuu, kun kissa oksentaa karvapalloja. Ruoho auttaa kissan poistamaan elimistöstään karvat, jotka ovat joutuneet suolistoon kissan sukiessa itseään kielellään. Mikäli ne eivät poistu, ne voivat aiheuttaa kissan suolistoon tukoksia.

Vaikka kissa ei syö ruohoa varsinaisesti ravinnon takia, se saa siitä myös joitakin tärkeitä hivenaineita sekä vitamiineja, klorofylliä ja kosteutta. Onpa ruoho kissalle myös mahdollisesti miellyttävän makuista ja maittavaa.

Joka tapauksessa kissanomistajan on tärkeä huolehtia, että kissa saa puhdasta ruohoa syödäkseen. Muutoin se saattaa turvautua esimerkiksi huonekasveihin, jotka voivat olla kissalle myrkyllisiä.

Kommentit (0)

Vastauksesi