Minkä takia anopit ja miniät eivät tule toimeen?

Minkä takia anopit ja miniät eivät tule toimeen?

Vastaus

Osa anopeista ja miniöistä tulee varmasti ihan hyvin toimeen keskenään, joten aivan automaattista huonosti toimeen tuleminen ei sentään ole.

Historiallisessa mielessä etenkin maaseudulla anoppien ja miniöiden välisessä ristiriidassa lienee ollut kyse vallasta. Tavallisesti miniä on tullut uutena ihmisenä taloon ja uhannut talon uutena emäntänä anoppinsa eli talon vanhan emännän asemaa. Jos aikaisemmin taloustyöt on tehty anopin mielen mukaan, on miniällä saattanut olla halu muuttaa toimintatapoja. Toisaalta miniä on saattanut kokea olonsa uudessa ympäristössä ja uusien ihmisten seurassa hankalaksi anopin rinnalla, kun tämä tuntee väen ja tällä on vahva asema perheyhteisössä. Kansanrunoudesta löytyy paljon miniöiden valituksia kodin jättämisen tuskasta ja vieraaseen paikkaan joutumisesta.

Äidillä on myös usein valtaa poikaansa, ja tämä saattaa kokea mustasukkaisuutta, kun uusi miniä voi uhata hänen asemaansa tullessaan läheisemmäksi ihmiseksi miehelleen. Se voi päteä nykyaikanakin. Miniän näkökulmasta neuvoja antava ja koko ajan pariskunnan väliin tuppautuva anoppi tuskin on kovin miellyttävä. Näennäisesti pyyteetön anopin apukin saattaa tuntua miniästä kiusalliselta: jos anoppi poikansa luokse tullessaan ryhtyy ”auttamaan” pariskuntaa pistämällä pystyyn suursiivouksen, miniä voi kokea sen arvosteluksi.

Anopin ja miniän hankalaa suhdetta voi selittää myös kahden naisen välinen ikäero. Anoppi on helposti ainakin parikymmentä vuotta miniäänsä vanhempi, eikä vanhemman naisen ole välttämättä aina helppo ymmärtää nuoremman ajatuksia ja päinvastoin. Jos elämäntavat ja asenteet ovat kovin erilaisia, anoppi saattaa kokea, ettei miniä ole tarpeeksi hyvä hänen pojalleen.

Anopin ja miniän hankalaa suhdetta on käsitellyt ainakin Maija Nyman teoksessa ”Anoppi ja miniä: omaa tietä, yhtä matkaa” (Kirjapaja, 2004).

Kommentit (0)

Vastauksesi