Minkä nykyisen valtion alueelle Aladdinin tai Sinbad merenkulkijan tarina sijoittuu?

Minkä nykyisen valtion alueelle Aladdinin tai Sinbad merenkulkijan tarina sijoittuu?

Tai yleensäkin Tuhannen ja yhden yön sadut.

Vastaus

Arabialaisen kulttuurin asiantuntija Jaakko Hämeen-Anttila toteaa kirjassa Tuhat ja yksi yötä (Otava, 2010), että Tuhannen ja yhden yön satuihin on otettu satuja ja tarinoita eri puolilta maailmaa.

Keskiajalla arabit lukivat näitä kertomuksia tai kuuntelivat niitä toreilla ja kauppareittien varsilla pysähtymispaikoilla.

Tarinakokoelman sanotaan olevan persialaista alkuperää ja toisaalta monet Persian kautta tulleista tarinoista olivat alkujaan intialaista alkuperää. Tarinat ovat imeneet vaikutteita myös Syyriasta (Damasko), Irakista (Bagdad) ja Egyptistä (Kairo).

Tarinat ovat hyvinkin eri-ikäisiä ja monet sijoittuvat 700- ja 800-lukujen taitteeseen ja erityisesti Bagdadiin.

Sinbad Merenkävijä perustuu arabialaisiin merimiesjuttuihin 800- ja 900-luvulta. Osa Sinbadin seikkailuista perustuu kreikkalaisiin lähteisiin.

Aladdinin tarinaa kutsutaan ”orpotarinaksi”, joka on lisätty alkuperäisten satujen jatkoksi. Lisäyksiä tarinoihin arabimaailman kertomusperinteestä teki ranskalainen Antoine Galland 1600-luvun lopulla, kun hän käänsi tarinat ranskaksi.

Aladdinin tarina alkaa yllättäen seuraavasti: ”Olipa kerran eräässä Kiinan kaupungissa köyhä räätäli. Hänellä oli poika, nimeltään Aladdin.”

Kertomukset siis sijoittuvat pääasiassa nykyisten Irakin, Iranin, Syyrian, Turkin ja Egyptin alueelle mutta myös maailman merille ja jopa Kiinaan saakka.

Lähde: Tuhat ja yksi yötä : Jaakko Hämeen-Anttila, Otava, 2010

 

Kommentit (0)

Vastauksesi