Minkä maalainen on sukunimi Kardus?

Minkä maalainen on sukunimi Kardus?

Nimi on ollut suvussani ainakin 1700-luvulta asti. Isoisäni isä vaihtoi sen suomalaiseksi 20-luvulla. En ole päässyt Kardus-nimen jäljille mistään. Ympäri eurooppalaisia saitteja olen pyörinyt.

3 vastausta

Valitettavasti en onnistunut löytämään tietoa sukunimen alkuperästä. Sukunimi voisi kuitenkin olla taustaltaan ruotsalainen. Ruotsinkielinen sana kardus tarkoittaa kääröä, kartuusi (vanhahtava), kardustobak - tupakkakäärö. Suomessakin on valmistettu Kardus -merkkistä tupakkaa. Nykyisinkin nimi esiintyy nuuskamerkkinä. 

Kommentit (0)
28.03.201818:05
19356
61

Se että nimi on lainattu ruotsalaisilta ei välttämättä tarkoita että se olisi alunperin siltä suunnalta. Sanana tuo vaikuttaa sellaiselta joka on lainattu ruotsiin muualta. Esimerkiksi Svensk etymologisk ordbok (http://runeberg.org/svetym/) antaa sanasta kaksi eri muotoa: kartusch ja kardus, ja ensimmäinen muoto johdetaan latinasta. Kardus olisi siis ruotsalaistunut muoto.

LISÄYS tammikuussa 2020: Lisäsin lähteisiin Wordsense.eu-sanakirjan selituksen engl. sanalle "cartouche" (siellä mainitaan myös ruotsin kardus). Sanalla on näköjään monihaarainen, pitkä historia. En lähde sitä sen enempää avaamaan suomeksi, koska se ei kerro käytöstä sukunimenä enää enempää.

Kommentit (0)
29.03.201816:50
28492
53

Kardus näyttäisi olevan sotilasnimi.  

Sehän tarkoittaa mm. kangaspussia, esim. silkkistä, jossa on tuliaseen, varsinkin tykin ajopanos.

Hiskistä löytyy 1800-luvulta Kardus-nimisiä sotilaita, nimen haltijoita löytyy esim. Loimijoelta ja Luopioisista. Hiskin sisäänmuuttaneista löytyy tietoja Suomen Tarkk´ampujapataljoonasta (Finsk Skarpskyttebataljonen); kaksi miestä, joiden numerot oat 103 ja 175.  Autonomian ajan sotilasasiakirjat ovat Kansallisarkistossa, Helsingin Rauhankadulla. Ellet ole vielä tutustunut niihin, niistä voi löytyä jotain kiinnostavaa.

Sotilasnimien/sukujen tutkiminen on usein todella haastavaa, koska saman tai samantapaisen nimen kantajat eivät ole välttämättä sukua keskenään.

Oletko katsonut sivustolta nimeltä SukuHakuri? Ellet, sieltä löytyy 1800-luvun tietoja, viittauksia Turun seutuun. Nimi kirjoitetaan hakusana-palikkaan. Asiasta voi myös tehdä erillisen kyselyn, johon sitten tulee vastauksia tai ei. Hakusanalla löytyvät vastaukset lienevät juuri sellaisten kysymysten tuloksia. Tunnistatko mainitut nimet sukulaisiksesi?

Varhaisimmat tiedot näistä lähteistä olivat vuodelta 1825 ja tuoreimmat jostakin 1850.luvun lopulta.

Onko suvustasi tehty varsinainen sukututkimus? Siitähän luulisi selviävän yhtä jos toista. Eli siis aloitetaan nykyisten elossa olevien kirkonkirjoista, joita ei saa vielä digitoida, sitten pengotaan taaksepäin edeten Hiski ja/tai muita digitoituja asiakirjoja, sitten sukelletaan taas niihin kirkonkirjoihin, joita ei ole vielä kukaan ennättänyt digitoida ja jotka ovat manuaalisina seurakuntien hallussa. Rankkaa ja kallistakin, jos joutuu tilaamaan seurakunnilta asiakirjoja, joita ei ole kukaan aikaisemmin tarvinnut, mutta antoisaa.

Voisit tietysti kysyä vielä Sotamuseon kuva-arkistosta, löytyykö nimellä valokuvia.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi