Minkä maakunnan ruokaa on voipuuro?

Minkä maakunnan ruokaa on voipuuro?

Miksi ainakin vanhainkodeissa korvataan päivällinen esimerkiksi helmi- tai voipuurolla? Kustannussyistäkö? Sama syykö kuin Suomen peruskouluissa, että tarjotaan kuukausimaksuun /ilman euromääräistä ylärajaa/ sisältyvänä tai maksuttomasti (?) halvinta mahdollista lämmintä ruokaa. / Vaikka terveellisiä kuitujakin sisältää. Koska eivät kaikki aikuiset puuroa muutenkaan syö, saati helmipuuroa tai voipuuroa, ikinä. /

Vastaus

Voipuuroa kutsutaan joskus myös nimellä samettipuuro tai rakkauspuuro. Parissa vastaajan selaamassa perinneruokakirjassa ei mainittu voipuuroa lainkaan. Verkossa muutamassa yhteydessä ruokalajin katsotaan kuuluvan Keski-Suomen perinteisiin. Perusresepti on yksinkertainen: vehnäjauhoja, voita, maitoa ja hiukan suolaa.

Lähdelinkeissä olevan Laitoshoidossa olevien vanhusten ravitsemus -opinnäytetyön pohjalta voi tutustua periaatteisiin, joilla hoitolaitoksen ruokalistaa laaditaan. Budjetti on lähtökohta vuotuisille käyttökustannuksille. Aterioiden kustannukset otetaan aina ruokalistasuunnittelussa huomioon. Pyritään tuottamaan asiakkaita tyydyttävä ja ravitsemuksellisesti täysipainoinen ateriakokonaisuus talousarvion rajoissa. Lounas on monipuolisin ja useimmin syöty ateria ikäihmisillä. Päivän muut ateriat täydentävät lounasta ja asiakkaat odottavatkin, että lounas vaihtelee enemmän kuin päivällinen. Lounaalle kuuluu aina lämmin kasvis, salaatti ja jälkiruoka, leipää, levitettä ja ruokajuomana maitoa, piimää, mehua, toisinaan kotikaljaa. Päivällisellä tarjotaan vaihtelevasti puuroja, vellejä, keittoja ja laatikoita, puurojen kanssa lisäksi aina ” suolainen lisäke.”

Lähdelinkeissä on esimerkkeinä parin vanhainkodin ruokalista. Päivällinen on usein keitto, joskus puuro. Se näyttäisi ylipäätään olevan päivän kevyempi ateria. Riittävä proteiinin saanti on ikäihmisillekin tärkeää ja aterian jatkuva muodostuminen puuroista ei tietysti ole suotavaa.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi