Minkä kaktuksen vettä voi juoda, jos on kuolemassa janoon aavikolla?

Minkä kaktuksen vettä voi juoda, jos on kuolemassa janoon aavikolla?

Vastaus

Selviäminen aavikolla kaktuksesta saatavalla vedellä taitaa kuulua enemmänkin urbaanilegendojen (tai tässä tapauksessa kait "ruraalilegendojen") pariin.

Kaktus ei ole vesimeloni. Siitä oksan halkaisemalla tai siihen pillin tökkäämällä ei saa huulilleen litratolkulla raikasta ja maukasta juotavaa. Kaktuksen sisältä voi löytää kosteutta, mutta se ei sisällä puhdasta vettä (vaikka kasvi koostuukin pääosin vedestä).

Kaktusten sisältämä neste on usein limaista, happopitoista tai jopa myrkyllistä. Sen kulauttelu voi alasmennessään polttaa juojan suuta, kurkkua ja sisuskaluja. Nesteen nauttimisen laskuna saattaa olla myös oksentelu tai ripuli - mikä on tietysti nestetasapainon kannalta aika ikävä asia kuumalla aavikolla.

Luonnon juoma-automaatteihin aavikolla ei siis kannata odottaa törmäävänsä, mutta joidenkin yksilöiden avulla on suuta mahdollista kostuttaa: Suurien ja iäkkäiden, tynnyrinmuotoisten kaktusten (suvut Echinocactus ja Ferocactus) nesteeseen voi yrittää päästä käsiksi leikkaamalla niistä yläosan pois. Opuntiakaktusten sisältämää nestettä pääsee nauttimaan pureskelemalla joidenkin lajien nuoria (kuorittuja) versoja.

Monien kaktuslajien hedelmät ovat sen sijaan ihan syömäkelpoista herkkua.

http://www.wwmag.net/pricklycactus.htm
http://www.survivaltopics.com/survival/survival-myths/

Kommentit (0)

Vastauksesi