Minkä ikäisenä naisvoimistelija on ns. uransa huipulla?

Minkä ikäisenä naisvoimistelija on ns. uransa huipulla?

Vastaus

Voimistelulajeissa harjoittelu aloitetaan tyypillisesti hyvin nuorena vain 4-7 -vuotiaana. Ura kestää yleensä korkeintaan 25-vuotiaaksi.

Tämä näkyy selvästi esimerkiksi arvokilpailuissa. Voimistelulajeissa on tyypillisesti hyvin nuoria voittajia. Lontoon olympialaisissa 2012 telinevoimistelun naisten sarjan voittajalla  yhdysvaltalaisella Gabrielle Douglasilla oli ikää vasta 16-vuotta. Toiseksi tullut venäläinen Victoria Komova oli vuotta vanhempi 17-vuotias ja pronssimitalisti venäläinen Aliya Mustafina 18-vuotias. Rytmisen kilpavoimistelun voittajat  olivat heitä hieman vanhempia. Lajia hallitseva tähtivoimistelija Jevgenia Kanaeva oli Lontoon olympialaisten aikaan  22-vuotias, mutta kokenut arvokisojen kävijä. Hän voitti myös Pekingin olympialaisten naisten sarjan 18-vuotiaana vuonna 2008. Lontoon olympialaisten rytmisen voimistelun neliottelun hopeamitalisti, Kanaevan maan nainen Darja Dimitrieva oli 19-vuotias ja pronssimitalisti valkovenäläinen Liubou Charkasthyna 24-vuotias. Suomalainen Maria Ringinen, joka kilpaili rytmisessä kilpavoimistelussa huipputasolla vuosina 2003-2007, oli 15-vuotias voittaessaan SM-kultaa neliottelussa 2003 ja 16-vuotias voittaessaan Pohjoismaiden mestaruuden 2004.

Vaikka voittajat ovat ikänsä perusteella nuoria, täytyy muistaa, että he ovat kuitenkin iästään huolimatta jo hyvin kokeneita voimistelijoita. Uran huippua edeltää vuosikausien tavoitteellinen harjoittelu. Jos harjoittelu aloitetaan alle 5-vuotiaana, 18-vuotiaana intensiivistä harjoittelua ja kilpailu-uraa on takana jo yli 10 vuotta. Jevgenia Kanaeva sanoi haastattelussa harjoitelleensa lapsesta saakka 5-6 tuntia joka päivä. Huipulle ei siis kiivetä yhdessä yössä, eikä varsinkaan ilman omistautuvaa harjoittelua. Nykyään Kanaeva kertoo harjoittelevansa kaksi kertaa päivässä.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi