Minkä ihmeen takia kaikki itikat tunkee mulla aina korvien lähelle??

Minkä ihmeen takia kaikki itikat tunkee mulla aina korvien lähelle??

Minkä ihmeen takia kaikki itikat tunkee mulla aina korvien lähelle?? Imettävää vertahan on kaikkialla, miksi korvat? Ja miksi ylipäänsä kaikki itikat tuntuu hakkaavan vain minua? voiko veriryhmä muka vaikuttaa kun itikat 'suunnistaa' hiilidioksidin avulla?
Kiitos

Vastaus

Oletan, että kysymyksesi koskee lähinnä hyttysiä. Muita verta imeviä hyönteisiä ovat mm. mäkärät, polttiaiset, paarmat ja hirvikärpäset.

Naarashyttyset ”haistavat” mahdollisen uhrin tuntosarvillaan, joten ihmisen ominaishaju voi vaikuttaa siihen, kuka saa piston ja kuka ei. Brittiläisen Rothamsted Research -tutkimuslaitoksen suorittamassa tutkimuksessa todettiin, että henkilöt, joita hyttyset pistävät vain harvoin, erittävät kemiallista suoja-ainetta eivätkä hyttyset löydä heitä. Tämä suoja-aine peittää hajuja, joita hyttyset etsivät.

Hyttyset hakeutuvat iholle hengityksen hiilidioksidin ja hien houkuttelemina. Ne voivat aistia ihmisen hengityksessä vapautuvan hiilidioksidin jopa yli 200 m päästä. Ihmisen yksilöllinen haju muodostuu uloshengitysilman sisältämistä ja ihosta erittyvistä orgaanisista aineista. Hajuun vaikuttaa perimä, ravintotottumukset ja alkoholin käyttö. Naisten ominaishajua voivat muuttaa myös kuukautiskierto ja raskaus. Se, että hyttynen iskee jonkun kimppuun useammin, voi johtua ihon lämmöstä, pintaverenkierrosta tai veriryhmästä. Hyttysen kannattaa iskeä sellaiseen henkilöön, jonka pintaverenkierto on vilkas. Tällöin hyttysen ei tarvitse työntää imukärsää kuin hieman ihon pintaan veren pumppaamiseksi. Jos ihminen pelkää jo valmiiksi hyttysiä, saattaa vilkastunut pintaverenkierto houkutella niitä enemmän. Eli huitominen ei karkota itikoita vaan pikemminkin vetää niitä puoleensa. Mitä enemmän hikoilemme, sitä enemmän hyttyset meistä kiinnostuvat. Jostain syystä myös pitkät ihmiset houkuttelevat hyttysiä eniten. Lisäksi joidenkin kosmetiikkatuotteiden arvellaan houkuttelevan hyttysiä, esim. tietyt kasvorasvat, deodorantit ja hajuvedet. Sama vaikutus voi olla myös joillakin lääkkeillä, kuten sydän- ja verenpainelääkkeillä.

Ihmisten korvat eivät ole mitenkään hyttysten erityisessä suosiossa. Yleensä pään alueella on kuitenkin ohut iho, joten se saattaa houkuttaa itikoita. Etenkin yöllä nukkuessa pää on yleensä paljaana peiton alta. Lähellä lentävän hyttysen siipien synnyttämä ärsyttävä ininä kantautuukin helposti nukkujan korvaan eikä unesta tule mitään.

Hyttysiltä voi suojautua asianmukaisella vaatetuksella ja erilaisilla hyttyskarkotteilla. Kannattaa suosia vaaleaa, väljää ja tiheäkuosista vaatetusta. Tummat vaatteet vetävät itikoita puoleensa, koska ne lämpenevät auringon vaikutuksesta voimakkaammin. Jotkut vannovat esim. B-vitamiinin nimeen hyttyskarkotteena. Yksi kansan käyttämä karkote on myös valkosipulin runsas nauttiminen.

Kirjallisuus:
Itämies, Juhani.Paarman puremaa : tietoa ja tarinaa kesän pistäjistä. F-kustannus, 2008: http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1854954?lang=fin
Itämies, Juhani. Pistämätön hyttyskirja. F-Kustannus, 2007:
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1810403?lang=fin

Lähteet netissä:
http://tieku.fi/kysy-meilta/hyttynen-kuka-houkuttelee-eniten-hyttysia
http://www.lansivayla.fi/artikkeli/115218-varokaa-pitkat-tallaisia-ihmis...
http://www.hyonteismaailma.fi/hyonteiset/hyttyset
http://tieku.fi/kysy-meilta/miksi-hyttyset-eivat-kiusaa-kaikkia

Kommentit (0)

Vastauksesi