Minkä ehtojen tulee täyttyä, jotta kauppias voi käyttää jostain tuotteesta...

Minkä ehtojen tulee täyttyä, jotta kauppias voi käyttää jostain tuotteesta...

Minkä ehtojen tulee täyttyä, jotta kauppias voi käyttää jostain tuotteesta nimitystä "kotimainen" tai "suomalainen"? Esimerkiksi Pinetta valmistaa tuotteensa Salossa ja käyttävät suurimmaksi osaksi kotimaista puuta. Pinettaa voisin kutsua hyvällä sydämellä suomalaiseksi. Mielikuvani Heirolista on myös kovin kotimainen, mutta yritysesittelyn perusteella se onkin enemmän maahantuonti-yritys. Ovatko Heirolin keittiötuotteet kotimaisia? Sitten on esimerkiksi Suomen Lämpömittari, joka on nimensä puolesta suomalainen, mutta tuotteiden valmistusmaata ei tiedä.
Taustalla on katkera pettymykseni, kun minulle asiakkaane selvisi, että Hurtta-koiratuotteet valmistetaan Kiinassa, vaikka pidin niitä suomalaisina...

Vastaus

Eviran määritelmän mukaan käyttääkseen Suomen lippua tuotteen tulee olla sekä valmistuksen että raaka-aineiden osalta kokonaan tai pääosin suomalainen. Muussa tapauksessa lipun käyttämistä pidetään harhaanjohtavana. Suomen lipun lisäksi tuotteissa ja palveluissa on erilaisia vapaaehtoisia alkuperämerkkejä, kuten Hyvää Suomesta -merkki tai Avainlippu, joiden määritelmät vaihtelevat.

Avainlipun myöntämisperusteina tuotetta varten lasketaan tuotteen kotimaisuusaste, joka on suomalaisten kustannusten osuus tuotteen omakustannehinnasta. Tässä huomioidaan esimerkiksi raaka-aineet, pakkaustarvikkeet, markkinointikustannukset ja rahoitus. Laskutoimituksen vähimmäisvaatimus kotimaisuudelle on yli 50 prosenttia. Täten Avainlipun tuotteen raaka-aineet voivat olla osittain ulkomaisia, kunhan tuotteen kokoaminen tai loppuvalmistus tapahtuu Suomessa. Sama voi olla myös toisinpäin: jos tuotteen raaka-aineet tulevat Suomesta ja tuotteen suunnittelu tapahtuu Suomessa, tuote voidaan Avainlipun alla loppuvalmistaa ulkomailla.

Kuningaskuluttajan selvitys Avainlipusta ja kotimaisuudesta: http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2278

Lähteet:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus_ja_myynti/pakkaus...
http://www.avainlippu.fi/liiton_merkit/avainlippu

Kommentit (0)

Vastauksesi