Ministerivierailut ajalta ennen EU-jäsenyyttä?

Ministerivierailut ajalta ennen EU-jäsenyyttä?

EU-aikana on ollut EU:n yhteisiä ministerikokouksia sekä EU-maiden kahdenvälisia ministerivierailuja kaikilla sektoriministereillä. Oliko niin että ennen EU-jäsenyyttä Suomen hallituksen ministerit eivät kovin kummoisesti tehneet vierailuja ulkomaille tapaamaan kollegoitaan? Hatusta vedetyn arvaukseni mukaan ministerivierailuja tekivät enimmäkseen ulkoasiainministeri ja ulkomaankauppaministeri ja ehkä pääministeri. Vastaavasti nuo taisivat useimmiten ottaa vastaan ulkomaisten kollegoiden vierailuja. Oliko niin että muilla sektoriministereillä vierailut ulkomaille olivat harvinaisempia? Vanhan perustuslain mukaan ulkopolitiikka oli presidenttijohtoista ja presidentin tehdessä valtiovierailun tai työvierailun ulkomaille, arvelen että hänen mukana oli melko usein ulkoasiainministeri ja/tai ulkomaankauppaministeri. Onko ministerien ulkomaille tekemistä vierailuista laadittu tilastoja vuosilta ennen sota-aikaa eli 1917-1939 ja sodan jälkeisiltä vuosilta 1945-1994? Tai onko noilta ajoilta tilastoitu ulkovaltojen ministereiden Suomeen tekemiä vierailuja?

Jonkinlaisena vertailukohtana voisi pitää Norjaa joka ei ole EU:n jäsen. Miten yleistä on Norjan hallituksen ministereillä tehdä vierailuja ulkomaille? Onko siellä ulkoasiainministeri se joka tekee eniten vierailuja?

Vastaus
21.07.201612:31
18953
80

Suomen ulkoministeri on matkustellut usein. Heistä voisi mainita esimerkkinä Rudolf Holstin, joka toimi ulkoministerinä vuosina 1919 - 22 ja sitten vuosina 1936 - 38. Holsti vieraili reunavaltiokokouksessa Varsovassa, Puolassa ensimmäisellä ulkoministerikaudellaan vuonna 1922. Sitten hän vieraili Neuvostoliitossa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa toisella ulkoministerikaudellaan vuonna 1937. Hän tapasi Saksan ulkoministerin Konstantin von Neurathin Berliinissä lokakuussa 1937. Ulkoministeri Holsti vieraili Ranskassa, Tanskassa ja Sveitsissä vuonna 1938. Vierailu Sveitsiin johtui siitä, että Kansainliiton toimielimet olivat siellä. Suomi oli Kansainliiton jäsen.

Myös muut ministerit ovat vierailleet ulkomailla. Pääministeri Toivo Mikael Kivimäki vieraili Unkarissa vuonna 1934, jolloin hän tapasi sekä Unkarin valtionhoitajan Miklos Horthyn että maan pääministerin. Opetusministeri Uuno Hannula vieraili Saksassa huhtikuussa 1939 sillä perusteella, että Saksan opetusministeri Bernhard Rust oli kutsunut hänet Saksaan. Sitten Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa järjestettiin Pohjoismaiden valtionpäämiesten kokous lokakuussa 1939, jolloin Suomen ulkoministeri Eljas Erkko matkusti Tukholmaan tasavallan presidentin Kyösti Kallion seurassa. Sitten valtiovarainministeri Väinö Tanner matkusti Juho Kusti Paasikiven johtaman valtuuskunnan mukana Neuvostoliittoon lokakuussa 1939.

Pääministeri Risto Ryti johti Suomen valtuuskuntaa, joka matkusti Neuvostoliittoon maaliskuussa 1940 neuvottelemaan talvisodan lopettamisesta. Ulkoministeri Rolf Witting vieraili Saksassa marraskuussa 1941, jolloin Suomi ja Saksa kävivät molemmat sotaa Neuvostoliittoa vastaan. Ulkoministeri Henrik Ramsay puolestaan vieraili Saksassa maaliskuussa 1943, jolloin hän tapasi Saksan ulkoministerin Joachim von Ribbentropin. Kun sotatoimet Suomen ja Neuvostoliiton välillä olivat päättyneet aselepoon syyskuussa 1944, pääministeri Antti Hackzellin johtama Suomen valtuuskunta matkusti Neuvostoliittoon.

 

Toivo Mikael Kivimäki, Suomalaisen poliitikon muistelmat. Werner Söderström Osakeyhtiö, Porvoo, Helsinki 1965, sivut 108 - 109 ja 251.

Tärkeimmät maailman tapahtumat elokuusta 1939 joulukuuhun 1941. O. Y. Suomen Kirja, Helsinki 1942, sivut 7 - 8.

Aarne Wuorimaa, Lähettiläänä Hitlerin Saksassa. Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki 1967, sivut 77 - 78 ja sivu 95.

Kommentit (0)

Vastauksesi