Ministerien ja kansaedustajien työsopimukset?

Ministerien ja kansaedustajien työsopimukset?

Millainen työsopimus tehdään Suomen hallituksen ministereille,kansanedustajille? Kun niin helposti sitten vaan parempiin ja kovapalkkaisempiin virkoihin lipeävät?

Vastaus

Ministerit nimitetään tehtäviinsä tasavallan presidentin avoimella kirjeellä. Presidentti myöntää pyynnöstä eron valtioneuvostolle tai ministerille. Jos koko valtioneuvosto tai ministeri ei nauti eduskunnan luottamusta, presidentti myöntää eron ilman pyyntöä. Pääministerin aloitteesta presidentti voi myöntää ministerille eron myös muusta syystä. Ministerin tulee ennen tehtävänsä vastaanottamista vannoa virka- ja tuomarinvala tai antaa vastaava vakuutus.

Jos hallituskokoonpano muuttuu osittain hallituskauden kuluessa, pääministeri esittelee muutokset tasavallan presidentin esittelyssä muutoksina tasavallan presidentin avoimeen kirjeeseen sekä valtioneuvoston yleisistunnossa muutoksena päätökseen ministereiden työnjaosta ministeriöissä.

Kansanedustajat saavat vaalien tulokseen perustuvan valtakirjan vaalipiirin lautakunnalta. Oikeuskansleri tarkastaa valtakirjan ja näin kansanedustaja aloittaa toimessaan ja hoitaa sitä seuraaviin vaaleihin asti. Kun kansanedustaja eroaa kesken kauden, pyyntö käsitellään eduskunnassa joka harkitsee, onko eroamiselle hyväksyttävä syy. Lopullinen ratkaisu tehdään täysistunnossa. Aina eroanomusta ei hyväksytä, siihen vaaditaan perusteltu syy. Tällaiseksi katsotaan nimitys korkeaan virkaan tai valinta yhteiskunnallisesti merkittävään tehtävään.

Kansanedustajan ja ministerin tehtävän lakkaamista kesken vaalikauden sivuttiin myös vanhemmassa vastauksessa: http://www.kysy.fi/kysymys/alkamispaiva-ja-paattymispaiva

 

 
Kommentit (0)

Vastauksesi