Minä vuosina Helsingin Senaatintorille rakennettiin lumikirkko?

Minä vuosina Helsingin Senaatintorille rakennettiin lumikirkko?

Tervehdys! Milloin Helsingin lumikirkko on rakennettu viimeisen kerran ja kuinka monta kertaa se on rakennettu? Kenen ajatus oli rakentaa lumikirkon Senaatintorilla?

Vastaus

Lumikirkko on rakennettu Senaatintorille kahteen otteeseen. Ensimmäinen kirkko pystytettiin vuonna 1997 ja toinen vuonna 2000.

Lumikirkon rakentamista Helsinkiin ehdotti edesmennyt rakennusmestari Pentti Moisio. Lumikirkkoidean isä oli aktiivinen järjestö-, taide- ja kulttuuripersoona.

Molemmat lumikirkot olivat kopioita Ulrika Eleonoran kirkosta, joka rakennettiin nykyisen Senaatintorin luoteiskulmalle vuonna 1727. Ulrika Eleonoran kirkko oli puurakenteinen, muodoltaan tasavartinen risti ja siinä oli korkea torni. Ulkoseinät oli maalattu punamullalla.

Kirkko nimettiin silloisen Ruotsi-Suomen kuningattaren mukaan lahjoitusten toivossa. Kuningatar oli kuitenkin pihi eikä kirkolle herunut rahaa. Lisäksi kirkon rakentaminen epäonnistui: Sateella siellä ei voinut pitää jumalanpalveluksia, koska katto vuoti niin pahasti.

Ulrika Eleonoran kirkko purettiin vuonna 1827, tasan sata vuotta rakentamisensa jälkeen. Kolme vuotta myöhemmin aloitettiin Engelin suunnitteleman uuden tuomiokirkon rakennustyöt kivenheiton päässä vanhan kirkon sijainnista.

Kirkon ääriviivat näkyvät edelleen Senaatintorilla. Ne on merkitty toriin erilaisella kiveyksellä. Paikka sijaitsee lähellä Unioninkadun ja Hallituskadun risteystä. Kirkon ääriviivojen keskellä on Ulrika Eleonoran muistomerkki. Aloitteen muistomerkistä teki Helsinki-seura vuonna 1937 ja jo samana vuonna muistomerkki paljastettiin.

Kirkon esineistö on nykyään näytteillä museona toimivassa Sederholmin talossa, joka sijaitsee Senaatintorin kaakkoiskulmassa.

Aivan esikuvan mittasuhteisiin ei lumikirkkojen rakentamisessa voitu päästä. Viimeisin lumikirkko oli kooltaan 70 m² eli puolet pienempi kuin noin 150 neliön suuruinen Ulrika Eleonoran kirkko. Ensimmäinen lumikirkko oli vielä tätä pienempi.

Molemmat lumikirkot rakennettiin pääosin talkootyönä. Vuoden 2000 lumikirkon rakenteet suunnitteli oululainen lumirakentamisen asiantuntija Seppo Mäkinen. Helsingin rakennusmestariyhdistyksellä oli rakentamisessa vetovastuu, mutta mukana oli lumiveistäjiä eri puolilta Suomea.

Vuonna 1997 lunta ei ollut Senaatintorilla lumikirkon tarpeiksi, joten sitä piti tuoda muualta. Lumi kovetettiin tykkilumeksi, joka muotoiltiin katoksi ja seiniksi.

Molemmat kirkot otettiin käyttöön helmikuussa ja ne vihki Helsingin silloinen piispa Eero Huovinen. Vihkimistilaisuuksissa luonnollisesti esiintyi Helsingin rakennusmestariyhdistyksen kuoro Mestarilaulajat.

Ensimmäisen lumikirkon suojissa järjestettiin arkiaamuisin klo 8 gregoriaanisen perinteen mukainen laudes-hetki eli aamurukous. Lumikirkkojen alttaritaulu oli muuten lumikirkkoidean isän, rakennusmestari Pentti Moision maalaama.

Lumikirkoissa järjestettiin kaste-, vihki- ja hartaustilaisuuksia ja ne herättivät laajaa kansainvälistä huomiota. Vuoden 2000 lumikirkko liittyi Helsingin 450-vuotissyntymäpäivään ja kulttuurikaupunkivuoteen.

Lumikirkkojen yhteenlaskettu kävijämäärä nousi 186 000:een, mikä on melkoinen saavutus niin lyhytikäisille rakennuksille.

Tiedustelimme Helsingin rakennusmestariyhdistykseltä, olisiko täksi talveksi luvassa vihdoin uusi lumikirkko. Yhdistyksestä kuitenkin kerrottiin, että heillä ei ole ainakaan tällä haavaa mitään suunnitelmia rakentaa uutta lumikirkkoa.

Lähteet:
http://www.rakennustieto.fi/lehdet/rakennustaito/index/lehti/P_362.html
http://www.evl.fi/kkh/kt/uutiset/tam2000/lumikko.htm
http://www.niksula.hut.fi/~mnikkane/linnat/ulrika.html
http://haku.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/14.tammikuu/ajly0200.htm
http://muistot.hs.fi/muistokirjoitus/2740/pentti-moisio
http://www.mek.fi/w5/mekfi/index.nsf/730493a8cd104eacc22570ac00411b4b/30...$FILE/E41Matkailukohteiden%20k%C3%A4vij%C3%A4m%C3%A4%C3%A4rt%C3%A4t2000.pdf
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ulrika_Eleonoran_kirkko_(Helsinki)
http://www.helsinkiseura.fi/10

Kommentit (0)

Vastauksesi