Minä en ymmärrä tuota täälläkin mainittua ns. säästöliekkiä...

Minä en ymmärrä tuota täälläkin mainittua ns. säästöliekkiä...

Minä en ymmärrä tuota täälläkin mainittua ns. säästöliekkiä lahdutuksessa. Miten muka on mahdollista, että elimistö kuluttaisi vähemmän, jos ei saa ravintoa tarpeeksi; eikö se kuitenkin mene niin, että ihminen ei pysty toimimaan ilman energiaa, joka siis kuluu? Eikö esim. viiden kilometrin lenkki kuluta aivan yhtä paljon oli sitten syönyt 1000 tai 3000 kaloria päivässä? Eikö juuri tuohon liikkeeseen tarvita energiaa, miten se voisi olla kulumatta?

Vastaus

Verkosta löytyneiden tietojen mukaan laihduttamiseen liittyy kahdenlaisia muutoksia energiankulutuksessa. Kun on tiukalla dieetillä ja laihtuu, elimistö menee viikon, parin kuluessa "säästöliekille". Se tarkoittaa, että lepoenergiankulutus pienenee. Sen avulla ihminen on vuosituhansien ajan selvinnyt puuteaikojen yli. Energiankulutuksen pienenemisen määrä riippuu dieetin ankaruudesta. Hyvin tiukoilla dieeteillä se pienenee kymmenisen prosenttia eli 100–200 kcal:n verran. Tämä säästöliekillä oleminen loppuu, kun dieetti päättyy.

Laihduttamiseen liittyy toinenkin muutos energiankulutuksessa, mutta se ei ole ohimenevä. Kun ihminen laihtuessaan pienenee, hänen energiankulutuksensakin pienenee. Nyrkkisääntönä on, että energiankulutus vähenee noin 500 kcal 15 kilon laihtumista kohti. Kymmentä kiloa kohden kulutus pienenee noin 330 kcal ja viittä kiloa kohden noin 170 kcal. Selitys energiankulutuksen pienenemiselle laihduttaessa on, että "pienempi kone" kuluttaa vähemmän energiaa. Laihtumistuloksen ylläpito edellyttää, että energiansaantia vähennetään uutta energiankulutuksen tasoa vastaavaksi. Toinen mahdollisuus on lisätä päivittäistä liikkumista niin, että energiankulutus suurenee riittävästi.

Lähteitä:
http://www.hyvaterveys.fi/component/option,com_simplefaq/task,display/pa...
http://www.tohtori.fi/?page=7990455&id=2313443

Kommentit (0)

Vastauksesi