Milloin Yleisradio radion puolella lakkautti kuuluttajat?

Milloin Yleisradio radion puolella lakkautti kuuluttajat?

Aikanaan oli kreivi Carl Erik Creutz, sittemmin Pentti Fagerholm.. Nykyisin ei enää ole. Ohjelmat ei nykyisin oikein ala eikä lopu. On vaan jatkuvaa ohjelmavirtaa..

Vastaus
08.08.201415:18
213
86

Yle Radio 1:ssä on edelleen kuuluttajat, mutta Radio Suomessa, YleX:ssä ja Puheessa ei.

Suuri radiouudistus tehtiin vuonna 1990, kun tuli kolme kanavaa (Ylen ykkönen, Radio Suomi ja Radiomafia) entisen kahden tilalle (yleisohjelma ja rinnakkaisohjelma). Silloin taisivat poistua kuuluttajat muilta kuin Ylen ykköseltä, nykyiseltä nimeltään siis Yle Radio 1.

Paras lähde Ylen radiokanavien muutoksen taustoittamiseen lienee Ylen historiikin toinen osa "Yleisradion historia" (1996). Teoksen sivuilla 375-388 käsitellään vuonna 1990 toteutettua radiouudistusta, jolloin kahden valtakunnallisen kanavan (yleisohjelma ja rinnakkaisohjelma) rinnalle perustettiin kolmas valtakunnallinen kanava. Kanavat profiloitiin ja kaikki saivat uudet nimet (Ylen ykkönen, Radio Suomi ja Radiomafia). Täältä käy ilmi, miten Ylen radiokanavat 1980-luvun puolivälissä olivat menettäneet kuuntelijaosuuksia kaupallisille paikallisradioille, etenkin nuoria kuuntelijoita. Siksi radiokanavia oli uudistettava.

Kanavista Ylen ykkönen (nykyisin siis Yle Radio 1) säilytettiin "vanhana" radiokanavana, jonka tarjonta koostui peräkkäin sijoitetusta erityyppisistä (ennakkoon nauhoitetuista) ohjelmista. Siellä säilytettiin kuuluttajat. Radiomafiasta (nykyisin siis YleX)  tehtiin selvä lähetysvirtakanava juontajablokkeineen ja Radio Suomi tästä väliltä.

Ylen omista julkaisuista löytyy Matti Nukarin ja Erja Ruohomaan teos "Ohjelmien summasta lähetysvirtaan: radion ohjelmakäsitteistön uusiutuminen" (Yleisradio, 1992). Teos on mahdollista saada kaukolainaksi joko Yleisradiosta tai Varastokirjastosta.

Kommentit (0)

Vastauksesi