Milloin vesivessat tulivat Helsinkiin? Missä tarpeet tehtiin ennen sitä?

Milloin vesivessat tulivat Helsinkiin? Missä tarpeet tehtiin ennen sitä?

Milloin vesivessat tulivat Helsinkiin? Missä tarpeet tehtiin ennen sitä? Kuinka monta vessaa kerrostaloissa oli esim. 1900-luvun alussa?

Vastaus

Helsingin kantakaupunkiin rakennettiin viemäriverkosto lasitetuista tiiliputkista 1880-luvulla. 1900-luvun alkupuolella verkostoa laajennettiin Töölöön ja Kallioon uuden kerrostaloasutuksen myötä. Viemärit kuljettivat juoksevan lian mereen. Niinpä myös uusien talojen vesiklosetit liitettiin aluksi suoraan mereen johtavaan viemäriverkostoon. (Esim. Grönqvistin kivimuuri tai Kauppaneuvos Kiseleffin kivitalo Pyyn korttelissa, nykyisellä Lönnrotinkadulla).

http://www2.hs.fi/extrat/kaupunki/korttelisarja/39_1.html

http://www.hs.fi/artikkeli/Pyyn+korttelin+vanhin+talo+sai+v%C3%A4isty%C3...

Hajuhaitat Helsingin rannoilla olivat varsinkin kuumina kesäpäivinä melkoiset, joten senaatti kielsi vesiklosettien asentamisen vuonna 1884.

Vesiklosettien rakentaminen sallittiin uudelleen vasta vuoden 1895 rakennusjärjestyksessä sillä ehdolla, että samalla rakennettiin saostuskaivoja. Tämän jälkeen vesiklosetit yleistyivät nopeasti 1900-luvun alussa. Vuonna 1902 vessa oli vain 13 helsinkiläistalossa, vuonna 1910 WC oli jo 32 %:ssa asunnoista eli 9854 asunnossa asemakaavoitetulla alueella. Kylpyhuone oli vain 5680 asunnossa.

1910 – 1930-luvuilla rakennettujen Töölön, Torkkelinmäen ja Uuden Vallilan taloihin rakennettiin WC:t. Pihoilla ei enää tarvittu ulkokäymälöitä, joten pihat muuttuivat vapaa-ajan paikoiksi.

Puutaloalueilla ulkohuoneet ja käymälät säilyivät edelleen pihan perällä.
Vaikka ajatus siitä, että vesi, lämmitys ja valaistus kuuluivat kaikkien asumiseen yleistyi ja vaikka alettiinkin korostaa asumisen yksityisyyttä, työväenasuntoihin rakennettiin vielä 1910-luvulla yhteisiä porraskäytävässä olevia käymälöitä.
Puutaloalueilla, kuten Puu-Käpylässä, rakennettiin ulkokäymälöitä vielä 1920-luvulla ja rintamamiesalueilla vielä toisen maailmansodan jälkeen 1940-luvulla.

Lähde:
Saarikangas, Kirsi: Asunnon muodonmuutoksia : Puhtauden estetiikka ja sukupuoli modernissa arkkitehtuurissa. SKS, 2002.

Kommentit (0)

Vastauksesi