Milloin tuli kauppoihin kassat, joissa tuotteiden hintojen luku perustui...

Milloin tuli kauppoihin kassat, joissa tuotteiden hintojen luku perustui...

Hei! Milloin tuli kauppoihin kassat, joissa tuotteiden hintojen luku perustui viivakoodeihin. Ja entä milloin alettiin käyttämään magneettijuovallisia kortteja maksuvälineenä. Nämä siis suomessa. Löytyisikö mitään tietoa myös, miten ihmiset suhtautuivat muovirahaan. Kiitos! :)

Vastaus

Sekä viivakoodia lukevat kassat että maksupäätteet tulivat kauppoihin 1980-luvulla, kun tietokoneiden kehittyminen ja yleistyminen mahdollisti uuden tekniikan käyttöönoton laajemmin.

Tarkkaa aikaa viivakoodia lukevien kassojen tulosta en löytänyt, mutta luultavasti ensimmäiset asennettiin vuosien 1984-1986 tienoilla. Talouselämä-lehden mukaan kesäkuussa 1988 viivakoodia lukevia kassapäätteitä oli 530 myymälässä, vuotta aikaisemmin (1987) vasta 160:ssä. Kassapäätejärjestelmien uusiminen näyttää olleen hyvin vauhdikasta. Päivittäistavaroiden viivakooditus oli tuolloin (1988) myös jo hyvällä mallilla, myymälöihin saapuvasta tavarasta noin 80 prosenttia oli kooditettu.

Automaateissa käytettävä magneettijuovakortti tuli käyttöön SYP:ssä 1978, kun ensimmäiset reaaliaikaiset pankkiautomaatit otettiin käyttöön. KOP seurasi hiukan myöhemmin. Kauppojen kassoilla kortteja höylättiin muutama vuosi ennen kuin maksupäätteet tulivat käyttöön vuonna 1986.

Varsinaisia kirjallisia lähteitä suhtautumisesta muovirahaan ei osunut silmiin, mutta esimerkiksi YLE:n Elävän arkiston haastatteluista käy ilmi hyvin myönteinen suhtautuminen. Korttien määrä kertoo samaa: jo kesällä 1986 erilaisia kortteja oli käytössä yli kolme miljoonaa (Talouselämä 1986). Ketäänhän ei pakotettu siirtymään muovirahan käyttöön, joten kortteja käyttivät ihmiset, jotka suhtautuivat asiaan myötämielisesti.

Lähteitä:

Suomen vuosisata. Tilastokeskus 2000
Talouselämä 18/1986
Talouselämä 28/1988
http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=7&t=745&a=8977
Nordean pankkimuseo

Kommentit (0)

Vastauksesi