Milloin tislaaminen eli viinan teko keksittiin?

Milloin tislaaminen eli viinan teko keksittiin?

Vastaus

Jonkinlaisia tislausmenetelmiä on tunnettu Kaksoisvirranmaassa (eli nykykielellä Irakissa) jo kolmannella vuosituhannella ennen ajanlaskumme alkua, mutta tuolloin tällä menetelmällä tuotettiin esimerkiksi hajuvesiä, ei väkeviä alkoholijuomia. Käyneitä juomia toki on varmaan nautittu kaikkina aikoina. Kielihistorioitsijat ovat voineet todeta, että monissa Kaukoidän kulttuureissa (Kiina, Intia) on jo ensimmäisen esikristillisen vuosituhannen alkupuolella käytetty eri nimityksiä toisaalta käyneistä toisaalta väkevimmistä juomista. Tämä viittaisi siihen, että on tunnettu joitakin keinoja käyneitä juomia väkevämpien tuottamiseksi. 
Kiinalainen alkemisti Ge Hong (284-364) kirjoittaa viinin moninkertaisesta käymisestä, ehkä tässä on ensimmäinen kirjallinen maininta tislauksesta juomien tuottamismenetelmänä? Samoihin aikoihin Egyptissä elänyt oppinut Zosimus kuvailee pelikaaniksi kutsumaansa laitetta, joka rakenteensa puolesta näyttäisi olevan tislauslaite.
Vaikka ajoitus jääkin epäselväksi, varmaa on joka tapauksessa että juuri alkemistit ovat ensimmäisinä soveltaneet tislausmenetelmiä väkevien juomien valmistamisessa.  

 

Karlstén, Jari
Juomista jaloimmat : väkevien alkoholijuomien historia ja valmistus. - Art House, 2007        

Kommentit (0)

Vastauksesi