Milloin Suomessa otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön kuvalliset...

Milloin Suomessa otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön kuvalliset...

Milloin Suomessa otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön kuvalliset henkilöllisyystodistukset? Entä miten ihmisten henkilöllisyys on todistettu silloin, kun ei vielä ollut kuvallisia henkilöllisyystodistuksia?

2 vastausta

Poliisin myöntämää kuvallisia henkilökortteja on myönnetty 1.3.1999 alkaen. Valokuvalliset passit ovat olleet käytössä kauan. Kirkonkirjoihin perustuvan virkatodistuksen (aikaisemmin papinkirja, papintodistus)saaminen kirkkoherranvirastosta on perustunut siihen, että ihmiset tunsivät toisensa.

Passi oli alun perin asiakirja, joka määritteli kantajalleen oikeuden tulla siinä mainittuihin kaupunkeihin. Eri maissa on ollut erilaisia passeja. Nykyisen muotonsa passi on vasta saanut 1900-luvulla. Suomessa oli vielä 1800-luvulla käytössä matkapassi ja ulkomaanpassi. Matkapassin antoi kirkkoherra. Se oli virkatodistuksen tapainen asiakirja, joka oikeutti taloon sidotun henkilön siirtymään toiseen taloon tai toiselle paikkakunnalle. Ulkomaanpassi oli viranomaisen antama lupa matkustaa toiseen maahan. Maahan saapumiseen piti erikseen hankkia maahantulolupa eli viisumi.

http://futuristfi.customers3.travelize.se/travel/fi/Hyva-tietaa-1-180/Ma...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Passi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Passi

Kommentit (0)
01.10.201912:04
19848
20

Kysymys: "Milloin Suomessa otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön kuvalliset henkilöllisyystodistukset?"
Kirjaston vastaaja: "Poliisin myöntämää kuvallisia henkilökortteja on myönnetty 1.3.1999 alkaen." Tuon tiedon lähdeviite?
 
Minulla on tallessa poliisin myöntämät henkilötodistukseni 1970- ja 1980-luvuilta. Kumpainenkin on "Poliisilomake n:o 225", laminoitu kortti kooltaan n. 12 x 7,5 cm. Nimi, henkilötunnus yms., tuntomerkkeinä valokuva 3,5 x 4 cm, silmien väri ja pituus. Poliisilaitoksen leima ja allekirjoitus, kääntöpuolella leimaveromerkki (1970-luvulla tarrana ja 1980-luvulla leimana). Varhaisin kortti 1960-luvulta oli muistaakseni samanlainen, mutta sitä minulla ei enää ole, vaikkakin ensimmäinen käynti poliisilaitoksella on jäänyt hyvin mieleen. En usko, että 60-luvun kortitkaan olivat ensimmäisiä poliisin myöntämiä kuvallisia henkilöllisyystodistuksia. 

Matti Kassilan elokuvassa Maija löytää sävelen (1950) näytetään lähikuvana erään päähenkilön henkilöllisyystodistus, jossa on mm. valokuva ja tuntomerkkejä sekä Helsingin poliisilaitoksen pyöreä leima ja allekirjoitus, päiväys vuodelta 1946. Todistukseen käytetty lomake ja leimat näyttävät kovin samanlaisilta kuin aito 1970-luvun kortti. Kassilan työryhmä tuskin keksi omasta päästään samannäköistä poliisin myöntämää kuvallista henkilökorttia, joka olisi todellisuutta vasta vuosikymmeniä myöhemmin.

Tunnen kokemuksesta myös virkatodistuksen, mutta se on kokonaan eri asia. Sillä todistettiin eräitä henkilötietoja, ei paperin haltijan henkilöllisyyttä. Vielä muutama vuosikymmen sitten virkatodistus kuului liittää työpaikkahakemuksiinkin, ja "pastorinkansliaan" tuli sen vuoksi monesti asiaa. Sittemmin tarvitsin virkatodistusta perunkirjoitusasioita varten. 
 
Facta-tietosanakirja (1969): henkilöllisyystodistus, poliisiviranomaisen antama valokuvallinen todistus - - koti- ja asuinpaikan poliisiviranomaiselta. 
 

Täydennys 2.10.2019:
Finlex.fi:stä ilmenee, että vielä 1970-luvullakin voimassa ollut asetus henkilöllisyystodistuksesta oli annettu jo vuonna 1939 (Asetuskokoelma, N:o 501) ja sitä oli muutettu v. 1948 ja 1951.
Noin vanhojen, sittemmin muutettujen säädösten tekstejä ei ole Finlexissä. Kirjaston tietohenkilöstö löytänee niitä esimerkiksi Pasilan varastosta.
 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi