Milloin Suomessa aloitettiin koulunkäynti?

Milloin Suomessa aloitettiin koulunkäynti?

2 vastausta

Ensimmäiset maininnat Suomessa järjestetystä koulutuksesta ovat 1300-luvulta. Keskiajalla opillinen sivistys oli läheisessä yhteydessä kirkon toimintaan. Kirjoitustaitoiset ja latinaa osaavat henkilöt olivat papinkoulun käyneitä ja ainakin alempiin hengellisen säädyn arvoasteisiin vihkimyksen saaneita. Kirjasivistyksen leviämisen ensimmäinen ehto olikin pappiskasvatuksen järjestäminen. Opillista sivistystä voitiin hankkia joko käymällä koulua kotimaassa tai opiskelemalla yliopistossa ulkomailla.
Suomen koululaitoksen historiasta tietoa löytyy lisää osoitteesta :

http://materiaalit.internetix.fi/fi/opintojaksot/9historia/kouluhistoria/sisallys

Kommentit (0)
16.06.201613:08
12727
34

Professori Kauko Pirinen teoksessa Suomen kulttuurihistoria 1 (WSOY 1979):

"Pappiskasvatuksen järjestäminen oli kirjasivistyksen leviämisen ensimmäinen ehto. Turun katedraalikoulu mainitaan lähteissä vasta 1300-luvun puolimaissa, mutta sen on täytynyt olla olemassa huomattavasti ennen kuin Turkuun 1276 perustettiin tuomiokapituli, joka oli oppineista miehistä koostuva kulttiyhteisö ja virasto.

Ensimmäinen oman maan mies, nimeltään Martti [oik. Magnus, Maunu] Ruskon Märttelästä, nousi Turun piispanistuimelle jo 1291. Tämä osoittaa katedraalikoulun ja piispanvaalikollegiona toimivan tuomiokapitulin tehoa."

Kommentit (0)

Vastauksesi