Milloin Suomessa aloitettiin keraamisten helmien valmistaminen?

Milloin Suomessa aloitettiin keraamisten helmien valmistaminen?

Onko olemassa tietoja onko koristautumiseen valmistettujen esineiden (ja erityisesti helmien) valmistus alkanut samaan aikaan kuin varhaisimpien keraamisten käyttöesineiden valmistus?

2 vastausta

Keraamisia helmiä on ympäri maailman valmistettu siitä asti, kun keramiikkaa alettiin valmistaa. Keraamisten helmien valmistamisesta nimenomaan Suomessa en valitettavasti löytänyt varmaa tietoa. Suomalaisten museoiden esineistö on luetteloitu Finna-tietokantaan, mutta löysin sieltä vain esihistoriallisia meripihkahelmiä sekä rauta- ja pronssikautisia helmiä lasista, pronssista ja hopeasta. En siis osaa varmuudella sanoa kuinka vanhoja keraamisia helmiä Suomesta on löydetty, keramiikkaa täällä on valmistettu jo noin 9000 vuotta sitten.

Kommentit (0)
30.05.201512:24
17130
21

Kirjaston vastauksessa mainitaan,että "keramiikkaa täällä on valmistettu jo noin 9000 vuotta sitten". Siis toisin sanoen noin 7000 eKr. Tuo ajankohta kuuluu Suomen esihistoriassa kuitenkin vielä täysin ns. mesolitikumiin, jonka tärkein erotuskriteeri kivikauden myöhemmistä jaksoista on juuri se, ettei keramiikkaa vielä tunnettu. Suomalaisista arkeologeista Christian Carpelania pidetään esihistorian ajoituskysymysten spesialistina. Carpelan ajoittaa keraamisen ajan varhaisimman jakson, ns. vanhemman varhaiskampakeramiikan ( tyyli I :1), alun maassamme noin vuoteen 5100 eKr. (esim. Kymenlaakson historia I vuodelta 2012).

Olettaisin, että huolimatta uusista löydöistä ja tutkimustuloksista vuonna 1984 ilmestynyt Weilin+Göösin 8-osaisen Suomen historia -sarjan ensimmäinen nide, joka on omistettu pelkästään esihistorialle, edustaa vieläkin suht. ajantasaista tutkimuskuvaa. Kivikautta koskevan osion on kirjoittanut prof. Torsten Edgren. Ainoat kivikauden osuudessa mainitut saviesinetyypit ovat tavanomaisten saviastioiden ohella ns. savi-idolit, poltetusta savesta valmistetut pienet ihmiskuviot, jotka ilmestyvät löytöaineistoon jo varhaiskampakeraamisena aikana. - Keraamisia helmiä tms. ei puheena olevassa tekstissä mainita sanallakaan.

Samaisen teoksen myöhemmässä, metallikausia käsittelevässä jaksossa prof. Unto Salo toteaakin sivun 224 kuvatekstissä:

"Helmien käyttö alkaa Suomessa varsinaisesti vasta nuoremmalla roomalaisajalla [200 - 400 jKr.]. Helmet tuotiin tänne ulkomailta,mutta niiden alkuperää ei voi juuri määrittää.."

Olematta aihealueen asiantuntija olettaisin siis, että vastauksen esitettyyn kysymykseen täytynee olla kielteinen. Kivikaudella saviesineiden poltto tapahtui maakuopissa noin 400 asteen lämpötilassa, joka oli kyseiseen tarkoitukseen niin alhainen, että poltetut esineet jäivät sisältä hyvin hauraiksi.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi