Milloin Suomeen tuli ensimmäinen sähkölamppu? Milloin hehkulamppu yleistyi?

Milloin Suomeen tuli ensimmäinen sähkölamppu? Milloin hehkulamppu yleistyi?

2 vastausta

Suomen ja koko Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalo syttyi Tampereella, kun Finlaysonin tehtaan kutomosalissa sytytettiin 150 hehkulamppua 15.3.1882. Vain neljässä Euroopan kaupungissa oli sytytetty sähkövalo ennen Tamperetta: Pariisissa, Strasbourgissa, Milanossa ja Lontoossa.

Hehkulamput alkoivat yleistyä Suomessa 1930-luvulla, kun sähköverkko kattoi suurimman osan maata. Suurimmassa osassa Suomea lamput kuitenkin vasta 1960-luvun loppuun tultaessa.

Lähteet:

http://www.uta.fi/laitokset/historia/koskivoimaa/valta/1870-00/sahkovalo...

http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=dlehtihaku_view_art...

https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:lmQxpMEHnHMJ:www.adato.fi/Lin...

Kommentit (0)
03.02.201517:07
21035
195

Tämä vuonna 2012 käsitelty kysymys oli kuunvaihteessa nostettu kysy.fi-palvelun etusivulle.
Kirjaston siteeraaman historia-verkkosivun sähkövaloartikkelin tuorein lähde oli vuodelta 2004 ja sivuston valmistelu näyttää päättyneen vuonna 2006.

Aamulehti esitteli syksyllä 2011 Tampereen museoiden silloin julkaisemaa kirjaa "Tammerkoski ja kosken kaupunki" otsikoiden: "Plevnan sähkölamppu himmenee. Tampere-historia romuttaa Carl von Nottbeckin urbaanilegendan".

"Tammerkoski ja kosken kaupunki tarjoaa tamperelaisille myös pienen pettymyksen. Tampere on ylpeillyt vuodesta 1882 sillä, että Pohjoismaiden ensimmäinen sähkölamppu syttyi Finlaysonin Plevnassa, mutta nyt [historiantutkija, projektipäällikkö] Kimmo Antila kertoo - - että Pasilan konepajalla Helsingissä sytytettiin ensimmäinen sähkölamppu jo 1877 - -. Nyt tamperelaisten kannattaa ylpeillä sillä, että Plevnassa sähkövalo valjastettiin ensimmäisenä Pohjoismaissa hyötykäyttöön."

Finlaysonin portilla edelleenkin oleva kilpi ei kerrokaan"ensimmäisestä sähkölampusta", vaan "sähkövalaistuksesta ensimmäisenä Pohjoismaissa", engl. tekstissä "in Northern Europe". Tämä todettiin Tampere-Seuran julkaisussa Tampereen patsaat ja muistolaatat (2001), jatkaen "Tapausta on tulkittu hieman virheellisesti. Plevnassa kyllä valaistiin ensimmäisenä Pohjoismaissa kokonainen tehdassali sähköllä, mutta ei Tampereella ensimmäisenä Suomessa (saati Pohjoismaissa) sähkölamppua sytytetty. Jo muutamaa vuotta aiemmin oli sähkövaloa kummasteltu Helsingissä, ja vuotta ennen Plevnaa koulupoika Gottfried Strömberg rakensi Suomen ensimmäisen dynamon ja sytytti sähkövalon Varkaudessa."

Kirjasto vastasi 19.2.2012 Pasilan konepajaa käsitelleeseen kysymykseen.
http://www.kysy.fi/kysymys/milloin-syttyi-ensimmainen-sahkolamppu-pasila...

Tampereen museoiden selvittelyssä ilmeni, että insinööriksi tituleerattu tehtaanjohtaja Nottbeckin poika oli jättänyt insinööriopintonsa kesken ennen lähtöään Amerikkaan Edisonille ja että Tampere ei ollut ainoa suomalainen teollisuuspaikkakunta jonne Edison markkinoi tuotteitaan samoihin aikoihin. Ensimmäinen pysyvä hehkulamppuvalaistus rakennettiin Finlaysonin kutomon Plevna-saliin, mutta ainakin tutkimustarkoituksissa oli sähköä sytytelty aikaisemminkin. 

Miten mahdettiin "Northern Europe" määritellä? Luulisi Pietarin hovien, laivastoaseman jne. olleen Pohjois-Euroopan kehityksen kärjessä valaistuksessakin.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi