Milloin suihku tuli suomalaisiin koteihin peseytymistavaksi?

Milloin suihku tuli suomalaisiin koteihin peseytymistavaksi?

Vastaus

Helsingin Sanomien keskustelupalstalta (19.8.07) löytyi tieto, että vasta 1980-luvulla tuli muotiin poistaa asunnosta vanha kylpyamme ja asentaa tilalle suihkukaappi tai – verho. Tuolloin yleistyi myös tapa rakentaa huoneistosaunoja.

Peseytyminen tapahtui 1900-luvun alkuun saakka saunassa niin maalla kuin kaupungissakin. Hienoissa porvaristaloissa oli kylpyhuoneita jo 1800-luvun lopulla, mutta suurin osa kaupunkilaisista kävi yleisissä saunoissa tai peseytyi vadissa, jota säilytettiin makuuhuoneen pesukomuutissa. Kun vesijohto- ja viemäriverkostoja alettiin rakentaa, asennettiin kaupunkiasuntoihin ensiksi wc:t ja vasta myöhemmin myös kylpyhuoneet. Kylpyhuone ja wc tulivat uusien talojen vakiovarusteiksi 1940-luvulla. Tuolloinkaan ei kaikissa pienissä asunnoissa ollut suihkua tai kylpyhuonetta. 1950-luvulla moni taloyhtiö rakensi talosaunan. Vasta 1970-luvulta lähtien kaikissa uusissa asunnoissa oli kunnollinen kylpyhuone ja wc. Maalla monet vanhat rakennukset saivat kylkeensä nk. elintasosiiven.

Lähteet:
”Lotraaminen kylpyhuoneissa alkoi vasta 1980-luvulla”. Helsingin Sanomat 19.8.2007

http://www.perinnemestari.fi/?id=67&id2=94

Erittäin mielenkiintoinen esitys asuntojen kokemista muutoksista on Kirsi Saarikankaan kirja ”Asunnon muodonmuutoksia”. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2002. Siinä kylpyhuoneita käsitellään hyvin vähän, mutta jos asumisaihe kiinnostaa, suosittelen.

Kommentit (0)

Vastauksesi