Milloin palkat alettiin Suomessa maksaa pankkiin?

Milloin palkat alettiin Suomessa maksaa pankkiin?

HS, taloussivulla asuntolainoista: "Milloin asuntolainan lyhennykset alkoivat mennä suoraan tililtä? - - Kun 1990-luvulla ihmisten palkat alkoivat tulla suoraan pankkitilille - - keksittiin, että lyhennykset olisi hyvä ottaa pois silloin, kun tilillä on rahaa." Alkoivatko työnantajat maksaa palkkoja pankin kautta vasta 1990-luvulla?

Vastaus

Kyllä palkanmaksu pankkitileille maassamme alkoi jo paljon aikaisemmin. Laajalti käytäntöön siirryttiin vuonna 1968. Silloin pankit, työnantajat ja ammattiliitot sopivat palkka pankkiin -järjestelmästä. Palkat alettiin maksaa suoraan pankkitilille käteisen sijasta.

Kysyjän mainitsemassa Helsingin Sanomien artikkelissahan kirjoitettiin näin: "Milloin asuntolainan lyhennykset alkoivat mennä suoraan tililtä? Vielä 1980-luvulla asuntolainaa lyhennettiin laskulla puolivuosittain. Moni säästi lyhennykset erityiselle lainanhoitotilille. Kun 1990-luvulla ihmisten palkat alkoivat tulla suoraan pankkitilille, Postipankissa keksittiin, että lyhennykset olisi hyvä ottaa pois silloin, kun tililläkin on rahaa."

Ehkä toimittaja muotoili asian vähän harhaanjohtavasti. Tarkoituksena oli kenties tähdentää 90-luvulla alkanutta lainan kuukausittaista lyhennystä pankkitililtä, kun aikaisemmin käytäntönä oli maksaminen laskulla harvemmin?

Kommentit (0)

Vastauksesi