Milloin on viimeeksi uutisoitu jäiden olevan normaalivahvuisia?

Milloin on viimeeksi uutisoitu jäiden olevan normaalivahvuisia?

Naurattaa jo jäistä varoittaminen. Syksyllä ne ovat tietysti heikot. Talvella on virtapaikkoja ja jäällä saattaa olla lunta, joka heikentää jäätymistä. Ja on leutoa keliä. Keväällä on kohvaa ja jäät sulavat ja heikkenevät. Ja virtapaikkoja pitää varoa. Ainainen jäistä varottaminen kääntyy jo itseään vastaan. Noteeraako niitä kukaan, kun aina vaan kerrotaan miten vaarallinen tilanne on? Milloin on viimeeksi uutisoitu siitä, että jäätilanne on normaali? Jäällähän liikutaan aina omalla vastuulla ja tietty maalaisjärki pitää olla mukana, eli tarvitaanko ollenkaan heikoista jäistä varoittamista? Sitäpaitsi kukaan ei edellytä tutkimaan tai kuuntelemaan uutisia, jossa varoitetaan heikoista jäistä. Eli voi ottaa ja tempaista ja juosta tästä suoraan niin pitkälle jäälle kuin jaksan ja antaa piupaut kaikille varoituksille.

Vastaus
18.04.201814:37
878
26

Syytä siihen, että uutisten perusteella jäätilanne vaikuttaisi olevan hyvin usein ”poikkeuksellisen huono”, voi lähteä etsimään kahdesta eri suunnasta.

Ensinnäkin normaalin jäätilanteen määrittely on käynyt yhä vaikeammaksi käynnissä olevan globaalin ilmastonmuutoksen vuoksi. Ilmastonmuutos vaikuttaa sekä jääpeitteisen ajan pituuteen että jään paksuuteen. Perustietoa Itämeren jäätilanteen muutostrendeistä on koottu Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen julkaisemaan ilmasto-oppaaseen:

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-muuttuva-ilmasto/-/artikkeli/63e8e231-2d68-45cb-97c8-6bbdd9b5bae5/itameren-jaaolot-muuttuvat.html

Sisävesien kohdalla jo tapahtunut muutos ilmenee esimerkiksi Johanna Korhosen tutkimusraportista Suomen vesistöjen jääolot (Suomen Ympäristökeskus 2005).

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/40687/SY_751.pdf

Korhosen mukaan lähes kaikilla niillä havaintopaikoilta, joilta on olemassa jatkuvia havaintoja vähintään 1800-luvulta saakka, jäänlähtö on aikaistunut tilastollisesti merkitsevästi koko havaintojaksolla.

Vaikka muutoksen yleinen suunta on siis selvillä, ”uuden normaalin” ja uusien odotusarvojen määrittely menneen perusteella on vaikeaa. Ilmastonmuutos ei ole lineaarinen prosessi, vaan sen perusluonteeseen kuuluu, että myös vuosittaiset vaihtelut molempiin suuntiin lisääntyvät.

Toinen uutisoinnin luonnetta selittävä tekijä ovat journalismin yleiset tavoitteet ja uutiskriteerit.  

Uutinen syntyy vasta, kun tapahtuu jotain odotusten vastaista, joten ”normaali jäätilanne” ei ylitä uutiskynnystä. Sen sijaan poikkeuksellisen paksuista jäistä löytyy kyllä uutisia, myös lähivuosilta. Esimerkiksi Etelä-Saimaan (6.1.2017) mukaan jäät olivat poikkeuksellisen paksut Suur-Saimaalla talvella 2017:

https://esaimaa.fi/uutiset/lahella/5e80aaaf-69d9-49cc-9da6-1e5c9a68a61b

Kommentit (0)

Vastauksesi