Milloin on perjantaiyö?

Milloin on perjantaiyö?

Hei! Työpaikan kahvipöydässä virisi keskustelu perjantaiyöstä. Minä ja muutama muu oli sitä mieltä, että perjantaiyö on "tietysti" torstain ja perjantain välinen yö, mutta moni oli taas sitä mieltä, että perjantaiyö on itsestäänselvästi perjantain ja lauantain välinen yö. Yritin googlettaa asiaa, mutta en löytänyt Kielitoimiston sivuiltakaan suoraan vastausta tähän. Siellä mainittiin yhtenä esimerkkinä uudenvuodenyö, jonka selitys oli "uudenvuodenpäivän vastainen yö", joten tällä logiikalla oma oletukseni olisi oikein :) Onko tähän olemassa mitään "virallista" määrittelyä?

4 vastausta

Vastaaja teki myöskin työpaikallaan pienen kyselyn aiheesta. Kaikki olivat sitä mieltä, että perjantaiyö tarkoittaa perjantain ja lauantain välistä yötä. Muut vaihtoehdot eivät tulleet oikeastaan kenellekään mieleen. Milloin perjantai-ilta sitten vaihtuu perjantaiyöksi voi olla vähän makuasia. Suuri osa yöstä sijoittuu toki myös lauantain puolelle.

Arkistovastauksemme mukaan jotakin päivää edeltävä yö voidaan ilmaista "vastainen yö". Perjantain vastainen yö olisi siis torstain ja perjantain välinen yö.

Mitään virallista ohjeistusta ei tunnu löytyvän ainakaan erilaisista kielen käytön ja kirjoittamisen oppaista. Jos googlailee perjantaiyö-ilmaisun käyttöä verkosta, vaikkapa uutisointia, saa käsityksen, että yleisemmin viitataan silloin perjantain ja lauantain välisenä yönä sattuneisiin tapahtumiin. Usein ajankohtaa kyllä myös jotenkin tarkennetaan: perjantaina puoliltaöin, torstaiyönä klo 2.32, lauantaina aamuyöstä jne.

Tähän saamme varmasti kommentteja lukjioiltamme.

.

 

 

 

 

Kommentit (0)
19.10.201718:13
29277
135

Itselleni ei tulisi edes mieleen mitään muuta vaihtoehtoa kuin se, että perjantaiyö on "yö perjantaita vasten", siis torstain ja perjantain välinen yö.

Näkyyhän sama periaate kaikissa juhlapyhänimityksissäkin: esim. pääsiäisyö 'ensimmäisen pääsiäispäivän vastainen yö' (Nykysuomen sanakirja).

Kommentit (0)
19.10.201721:32
1624
88

Vaikka me suomalaiset olisimme yksimieliset siitä, että perjantaiyö tarkoittaaa perjantain vastaista yötä, väärinkäsitykset eivät lopu. Sillä maailman valtakielessä night merkitsee myös iltaa.

Kommentit (2)
Saanen jatkaa, kun vauhtiin pääsin. Perjantaiyön kaltainen ilmaisu on myös tämän sun... Saanen jatkaa, kun vauhtiin pääsin. Perjantaiyön kaltainen ilmaisu on myös tämän sunnuntain Helsingin Sanomissa sivulla B24 nähtävä uudenvuodenyö 1969. Epätietoiseksi jäin, tarkoittiko se vuoden 1969 alkua vai loppua.
3.12.2017 20:26 Mauri Komsi 1624
Uudenvuodenyö tarkoittaa uudenvuodenpäivän vastaista yötä. Keskioluen myynti "vapautu... Uudenvuodenyö tarkoittaa uudenvuodenpäivän vastaista yötä. Keskioluen myynti "vapautui" Suomessa 1.1.1969.
4.12.2017 07:18 V. V. Kandestoeber 29277
24.10.201707:46
5597
82

Oheisessa Ilta-Sanomien artikkelissa sanalla torstaiyö viitataan ilmeisesti keskiviikon ja torstain väliseen yöhön. Otsikossa sanotaan, että "Sade alkaa torstaiyönä", kun taas itse tekstissä sanotaan, että "sade alkaa torstaina pian vuorokauden vaihtumisen jälkeen".

Vastaavasti Hesarin oheisen artikkelin otsikossa sanotaan, että "Yöjunat seisoivat torstaiyönä useita tunteja" ja alaotsikossa, että "Viivästykset eivät vaikuta torstaiaamun junaliikenteeseen", mistä voisi myös päätellä, että sanalla torstaiyö viitataan keskiviikon ja torstain väliseen yöhön.

Päinvastainen esimerkki taas löytyy esim. Kuntsarin artikkelista, joka on otsikoitu "Tammisillantiellä kuvataan torstaiyönä tv-sarjaa" ja itse tekstissä kerrotaan, että "Moskito Television Oy kuvaa torstain ja perjantain välisenä yönä". 

 

Vaikuttaisi siis siltä, että viikonpäivän nimestä ja yö-sanasta muodostetun yhdyssanan merkitys ei käytännössä ole vakiintunut, sanoivat kielen oppaat asiasta mitä hyvänsä. Siksipä tuota ilmaisua kannattanee välttää ja korvata se vaikkapa sanonnalla "torstain ja perjantain välinen yö", joka ei jätä tulkinnan varaa siitä, mistä yöstä on kyse.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi