Milloin oli Suomen ensimmäinen ravintola, missä se oli ja mitä ruokaa siellä...

Milloin oli Suomen ensimmäinen ravintola, missä se oli ja mitä ruokaa siellä...

Vastaus

Yrjö Soini toteaa teoksessaan, että ravintolan ensivaiheena voidaan pitää majoituslaitoksia (luostarit, killat ja majatalot) joissa tarjottiin myös ruokaa.

Luostareilla lienee vanhimmat perinteet. Ne tarjosivat majapaikan pyhiinvaeltajille ja muille matkalaisille. Suomen ensimmäinen luostari perustettiin Turkuun vuonna 1249.

Kiltalaitos vakiintui keskiajalla ja kiltojen omistuksessa oli taloja, joiden ”kiltatuvissa” pidettiin kokouksia, vietettiin juhlia ja harjoitettiin tarjoilua. Soini toteaa, että ”Killan talo vastasi alkuaikoina kaupungintaloa, ja siinä saattoi sijaita kaupunginkellarin tapainen ravintolan alkio.”
Suomessa kiltataloja oli esimerkiksi Turussa, Viipurissa ja Ulvilassa. Pyhän Nikolauksen kilta sijaitsi Turussa ns. Rettigin talon paikalla ja se mainitaan aikakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1355*. Soinin mukaan sitä voidaan pitää Suomen ensimmäisenä ravintolana. Tietoja tämän ravintolan tarjoiluista ei löytynyt.
Soini toteaa yleisesti, että tuohon aikaan ei tarjolla ollut suuria herkkuja, jos sellaisiksi ei lueta kotona tehtyä olutta. Toisaalta juuri kiltojen kohdalla mainitaan myös, että juhlapirttien pöydät notkuivat herkuista, oluesta ja viinistä.
Tässä joitakin esimerkkejä ravintoloiden varhaisaikojen tarjonnasta 1500-luvulta:
tarjolla oli lihaa; kinkkua ja lintuja, voita, juustoa, vuohen ja lampaan maitoa, juureksia, päärynöitä, omenia ja jopa appelsiineja. Jälkiruokina oli esim. hillottua inkivääriä ja saksanpähkinää. Maustevalikoimasta löytyi: sahrami, pippuri, neilikka, manteli. Juomana oli kotitekoista tai Saksasta tuotua olutta. Viinejä tuotiin Saksasta, Ranskasta, Espanjasta ja Kreikasta.

Lisää aiheesta löytyy kiinnostavasta Yrjö Soinin teoksesta Suomen majoitus- ja ravitsemuselinkeinon vaiheet, Otava, 1964.
http://www.helmet.fi/record=b1520744~S9*fin

*Toisaalta Maunu Eerikinpoika oli jo vuonna 1344 määrännyt, että jokaiseen kaupunkiin on perustettava kaksia ”tavernia”.

Kommentit (0)

Vastauksesi