Milloin minun pitää viimeistään tehdä ilmoitus liiallisen opintotuen...

Milloin minun pitää viimeistään tehdä ilmoitus liiallisen opintotuen...

Milloin minun pitää viimeistään tehdä ilmoitus liiallisen opintotuen takaisinmaksuta? Olen valitettavasti tienannut kesätöissä jo yli sallitun määrän ja rahat ovat menneet laskuihin ja vieläkin on laskuja maksamatta vaikka maksoin juuri myönetystä ja saadusta opintolainasta 1200 euroa pois. Voinko saada mistään tukea jatkossa vai pitääkö minun tehdä töitä opiskelun ohessa niin paljon, että se kattaa kaikki palautetuksi määrätyt ansiotulot suoraan myönnetytyiksi opintotuen palautukseen ja tehdä ansiotöitä vielä lisää maksaakseni vuokran ja elämisen? Voinko siis vielä menettää asumistuenkin jos teen lisää töitä? Onko minun taloudellisessa tilanteessa pakko lopettaa opiskelut? Mikä neuvoksi?

Vastaus

Liiallinen opintotuki tulee palauttaa tukivuotta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Eli jos kyse on tänä vuonna saaduista tuista, niiden viimeinen palauttamispäivä on 30.3.2009. Kun tuen palauttaa vapaaehtoisesti määräaikaan mennessä, välttyy Kela:n perimältä 15 %:n korotukselta.

Nykyään varsinkin pääkaupunkiseudulla useimmat opiskelijat tekevät töitä opiskelujen ohessa, jos se vain on mahdollista. Etenkin asumismenot ovat monesti niin korkeat, ettei pelkkä opintotuki millään riitä kaikkiin menoihin.
Omaa rahankäyttöään kannattaa seurata aika tarkkaan, että on itse perillä paljonko rahaa tulee ja menee. Jos rahaa menee paljon muuhunkin kuin välttämättömiin menoihin (vuokra, sähkö, ruoka), niistä muista menoista voi sitten alkaa tinkimään ainakin siksi aikaa, että saa budjettinsa kuntoon. Itsekin jokunen vuosi sitten opiskelleena huomasin, että hyvin pienelläkin rahamäärällä voi ainakin tilapäisesti tulla toimeen, kunhan tekee joka kuukausi selkeän budjetin (= millä rahalla maksan ensin vuokran ja sähkön pois ja paljonko sitten jää esim. viikkoa kohden ruokaan ja muuhun).

Ehkä nyt kannattaisi tehdä sen verran töitä opiskelujen ohessa, että jotenkin tulet toimeen ja saat myös opintotukeen tarvittavat opiskelupisteet kasaan. Ehkä voisit joululomalla tehdä enemmän töitä ja saada rahaa säästöön? Tukeahan voi palauttaa myös useammassa erässä ja valita itse palautettavat tukikuukaudet; katso tarkemmat ohjeet Kela:n nettisivuilta, alla linkkejä.

http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/290601104317IL?openDocument (omien tulojen tuloharkinta)
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/alias/vuma32 (palautettavan määrän laskeminen)
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/020701115504IL?openDocument (tuen vapaaehtoinen palautus)

Kommentit (0)

Vastauksesi