Milloin lasinpuhallus taito on tullut Suomeen?

Milloin lasinpuhallus taito on tullut Suomeen?

Milloin lasinpuhallus taito on tullut Suomeen? Onko täällä ollut lasinpuhallusta ennen 1900-luvun alkua ja jos on, niin kuinka suuressa määrin? Onko tietoa mikä on vanhin Suomessa puhallettu esine?

Vastaus

Suomessa on saattanut olla jonkinlaista lasinpuhalluksen tietotaitoa jo keskiajalla, jolloin täälläkin kierteli lasinpuhaltajia, mutta ensimmäinen lasitehdas perustettiin Uuteenkaupunkiin Gustav Jungin toimesta vuonna 1681. Tehdas ehti toimia neljä vuotta ennen tuhoutumistaan tulipalossa.
http://www.hippoglass.com/htmls/artikkelit/art10.pdf

Suomen lasimuseon http://www.suomenlasimuseo.fi kokoelmissa on muutamia sirpaleita, joiden oletetaan olevan valmistetun Uudenkaupungin lasitehtaassa 1681-1685.

Seuraava lasitehdas perustettiin Åvikiin vuonna 1748. Tehdas toimi lähes sata vuotta ja Åvikin aikana lasinpuhaltajan ammatti suomalaistui vahvasti. Suomen lasimuseon kokoelmissa on melko runsaasti Åvikissä valmistettuja lasiesineitä kuten pikareita, pulloja ja maljoja. Kokoelmaan kuuluu myös Åvikin luulasinen kannellinen purkki, johon koristelu on tehty kaivertamalla ja kultavärillä. Se on yksi Suomen lasihistorian
varhaisimmista esineistä.

Suomen lasinpuhaltajat vuosina 1748-1917 -nimisessä teoksessa on tuolta ajanjaksolta mainittu 1501 lasinpuhaltajaa sekä 41 lasitehdasta.

Maamme vanhin yhä toimiva lasitehdas perustettiin Nuutajärvelle vuonna 1793. Tehdas kuuluu nykyisin Iittalaan.
http://www.studiosara.fi/studiolasi_historia2.html

Kirjat, joissa tietoa Suomen varhaisesta lasiteollisuudesta:

Markku Annila: Vanhat lasini, suomalaista lasia 1700-luvulta 1900-luvun alkuun.
Suomen lasimuseo, Rihimäki 2006.

Heikki Matiskainen: Suomalaisen lasin historia. Suomen lasimuseo,
Riihimäki 1994.

Löfberg, Aimo: Suomen lasinpuhaltajat vuosina 1748-1917 = Glassblowers in Finland from 1748 to 1917. Riihimäki, 1993

Kommentit (0)

Vastauksesi