Milloin keksittiin tai alettiin käyttämään naisten korkokenkiä?

Milloin keksittiin tai alettiin käyttämään naisten korkokenkiä?

Vastaus

Korkokenkien historiassa on mahdoton osoittaa tarkkaa ajankohtaa, jolloin nämä jalkineet on keksitty. Kuitenkin jo muinaisessa Egyptissä käytettiin korollisia jalkineita. Niitä on löytynyt haudoista 1000-luvulta eaa., ja niitä on ajateltu käytetyn siitä syystä, että ne korottivat mm. teurastajilla jalat maapinnan veren ja lian yläpuolelle ja täten suojasivat jalkoja. Egyptin seinämaalauksissa kuvataan korkeakorkoisia kenkiä jo 3500 eaa. Myös antiikin Kreikassa Roomassa käytettiin korollisia sandaaleja.

1400-luvun Turkissa kehiteltiin korkokenkä, jota kutsuttiin nimellä chopines ja jota lähinnä naiset käyttivät. Niiden korko saattoi olla hyvinkin korkea ja massiivinen, ja naiset tarvitsivat usein niillä kävellessään joko kävelykeppiä tai palvelijan apua. Niiden on ajateltu edustaneen jo muoti-ilmausta ja siten käännekohtaa naisten muodin historiassa. Chopineiden suosio jatkui parisataa vuotta Euroopassa. Tätä ennen oli jo pidetty korollisia päällyskenkiä/kalosseja.

1500-luvulla Ranskassa korkokenkiä pitivät yhä sekä (yläluokan) miehet että naiset. Suuri rooli korkokenkien käytön historiassa oli Katariina de’ Medicillä, Orleansin herttuan pienikokoisella vaimolla. Hän tilasi korkokengät korottamaan pituuttaan mutta loi myös niiden käyttöön liittyvän muodin, joka omaksuttiin vahvasti Ranskan hovissa. Korkokengistä tuli varakkuuden symboli, ja ne erottivat yläluokan alemmasta luokasta. 1700-luvun loppua kohden ja Ranskan vallankumouksen myötä korkokenkien pitäminen kuitenkin väheni juuri samaisesta syystä, niiden assosioituessa aristokratiaan.

Läpi 1800-luvun sekä miehet että naiset pitivät tyypillisesti matalia jalkineita, mutta vuosisadan lopussa korkokengät nousivat jälleen muotiin, ja tällä kertaa lähes yksinomaan naisten keskuudessa.

Kommentit (0)

Vastauksesi