Milloin kaytetaan 'Mrs', milloin 'Ms' ja milloin 'Miss' nimen edessa?

Milloin kaytetaan 'Mrs', milloin 'Ms' ja milloin 'Miss' nimen edessa?

Milloin kaytetaan 'Mrs', milloin 'Ms' ja milloin 'Miss' nimen edessa? Mita ne tarkoittavat ja miten ne lausutaan? Kaikki tieto tervetullutta.

4 vastausta

Mrs. ['misiz] vastaa suomenkielen sanaa rouva. Se on puhuttelumuoto, jota käytetään nimen edessä. Esim. Mrs. Jones.

Miss puolestaan on neiti. Esim. Miss Brown. Toisin kuin Mrs. –sana, joka siis liitetään nimeen, miss käy myös kohteliaana puhuttelusanana yksinään. Esim. Could you help me, miss? Brittienglannissa miss-sanaa käytetään yksinään myös puhuteltaessa opettajaa.

Puhuttelumuoto Ms. ['miz, 'məz] on miehisen Mr. – sanan neutraali vastine. Lyhenne Ms. keksittiin jo 1940-luvulla, mutta sen käyttö yleistyi vasta 1970-luvulla kahdesta syystä. Ensimmäinen syy oli taloudellinen: lisääntyneen suoramainonnan myötä huomattiin että lyhenteen käyttö säästi sekä aikaa että rahaa. Toinen syy oli aatteellinen: naiset alkoivat vastustaa sitä, että heitä puhuteltiin sen mukaan, mikä oli heidän siviilisäätynsä.
Kun Ms. – lehden ensimmäinen numero ilmestyi vuonna 1972, siinä todettiin että ”Ms. –puhuttelusanan ovat omaksuneet käyttöönsä naiset, jotka haluavat että heidät tunnistetaan yksilöinä eikä sen mukaan, mikä on heidän suhteessa mieheen.”

Vuonna 1972 Ms. termi esiintyi ensimmäistä kertaa American Heritage School Dictionary –sanakirjassa ja vähitellen myös muissa sanakirjoissa.
Vaikka Ms. omaksuttiinkin nopeasti viralliseen käyttöön, sitä ei kuitenkaan edelleenkään käytetä kovin laajasti.

Lähteet:
Net-Mot- sanakirjasto
http://cla.calpoly.edu/~jrubba/495/papersS98/paper5.html
http://www.taftcollege.edu/newTC/Academic/LiberalArts/OWL/forms_of_addre...
http://www.msmagazine.com/

Kommentit (0)
26.06.201710:45
35721
123

Entä lesket? Käyttävätkö angloamerikkalaiset lesket edelleen Mrs.-titteliä, vai onko oikea muoto yleisesti Ms.?

Entä eronneet naiset?

Voisiko kirjastohenkilöstö ystävällisesti linkata tähän sen vastauksen, joka koskee lääkäreiden ja kirurgien tituleerausta,  Doctor kontra Mr tai Miss?

Tuo pulpahti mieleen, kun katsoin Holby Cityä, jossa taas ihastutti ja vihastutti alati taitava Miss Naylor...koska en ole katsonut sarjaa vuosikausiin, en tiedä, oliko Jac Naylor naimisissa Jonnyn kanssa vai ei.

Pahoittelen puutteellista atk-taitamustani.

Kommentit (0)
29.06.201822:25
4651
97

Mrs on lyhenne sanasta mistress, jonka tunnetuin merkitys on rouva, eli naimisissa olena nainen. Sanan muut merkitykset ovat: hallitsevassa asemassa oleva nainen (miehestä vastaava: master) ja rakastajatar.

Kommentit (0)
04.03.202009:32
38
31

Sanoisin päinvastoin kuin "virallinen" vastaus yllä. Toisaalta kirjoitusajan 2006 jälkeen maailma on muuttunut muutenkin ja ihmiset ovat tarkempia siitä, miten heitä puhutellaan (pronominit, tittelien sukupuolisanat, jne.) ja myös yksityisyydestään, eivätkä kaikki halua ottaa kantaa siviilisäätyynsä.

Nykyään on turvallisempaa ja myös yleisempää puhutella lähtökohtaisesti naisia tittelillä Ms. ['miz] elleivät erikseen korjaa ja toivo käytettävän Mrs. tai esim. Dr.

Kommentit (0)

Vastauksesi