Milloin "Kasarmi" Uimarannantiellä paloi?

Milloin "Kasarmi" Uimarannantiellä paloi?

Olen kuullut että osoitteessa Uimarannantie 10 Helsinki 00780 on ollut "kasarmiksi" kutsuttu asuinrakennus 30- luvulla ja se olisi palanut.Tuolloin alue kuului Helsingin maalaiskuntaan. Mistä voisi saada tarkempaa tietoa ajankohdasta milloin rakennus paloi?

Vastaus

Tapaninkylässä, Uimarannantien ja Karhusuontien risteyksessä sijaitsi nk. Kapteenskan kasarmi. Kartanorakennus oli Åsmuksen tilan päärakennus, jonka omisti kreivitär Manfeja Multanovskaja. Hän asui kartanossa kuolemaansa saakka eli vuoteen 1950 asti. Koska kapteenska kuoli ilman perillisiä, omaisuus siirtyi Suomen valtion haltuun. Kovin huonokuntoinen rakennus purettiin vuonna 1957. Se ei siis palanut. Kartanon kerrotaan kuuluneen pääkaupunkiseudun vanhimpiin puisiin rakennuksiin. Rakennusvuodeksi mainitaan seinähirsiin tehtyjen merkintöjen mukaan 1811. Kartanon mahtavuutta kuvastavat sen mitat: pituutta oli 24 m, leveyttä 13 m ja tilavuutta 1360 m³.
Åsmuksen tila lienee saanut nimensä sitä 1500-luvun puolivälissä viljelleen Åsmus Perinpojan mukaan.

Kreivitär Multanovskaja oli saapunut Suomeen vuori-insinööri, kapteeni Latzkin mukana, joka oli tullut johtamaan ja valvomaan vallihautojen rakentamista ja hoitoa. Pariskunta ihastui Suomeen niin kovin, että osti Tapaninkylän talon. Kapteeni palasi Venäjälle noutamaan omaisuuttaan, mutta kuoli matkalla. Kreivitär papukaijoineen, hevosineen ja koirineen sen sijaan jäi asumaan taloon lopuksi elämäänsä.
Kapteenskan ja kartanon värikkäistä vaiheista voit lukea seuraavilta sivuilta.

http://www.valt.helsinki.fi/projects/kmuisti/matapupu/malmi/MULTANOV.HTM

http://www.valt.helsinki.fi/projects/kmuisti/matapupu/malmi/kaphevon.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi