Millaista on ollut 40-luvun tukholmassa? Entä millaista on ollut suomalaisilla opiskelijoilla?

Millaista on ollut 40-luvun tukholmassa? Entä millaista on ollut suomalaisilla opiskelijoilla?

Vastaus

Valitettavasti 1940-luvun Tukholmasta löytyy kokoelmistamme varsin niukasti kirjallisuutta: Astrid Lindgrenin Sotapäiväkirjat 1939–1945 on harvoja tuon ajan tukholmalaiselämää kuvaavia teoksia. Kirjan esipuheessa Kerstin Ekman toteaa: "Hänen merkinnöissään kerrotaan totta kai sota-ajan arjesta keskiluokkaisessa perheessä, joka asuu Vasastanissa lastensa kanssa."

Johan Lindbergin teoksessa Stockholm då och nu on jonkin verran kuvamateriaali 1940-luvulta. Tukholman historiaa käsittelevät teoksen kuvaavat 1940-lukua esimerkiksi rakentamisen tai jonkin muun alan kautta (Stockholm 1252 - 1952).

Lennart Welanderin kirjalla on osuva nimi: "Stockholm på 1940-talet: beredskapsår och efterkrigstid i unika färgbilder". Mutta teosta ei ole kokoelmissamme. Tosin kirja näyttäisi olevan melko suppea, vain 136 sivua.

Verkosta löytyy joitakin tiedonmurusia. Esimerkiksi SKB (Stockholms kooperativa bostadsföreningen) historiikissa on oma lukunsa 1940-luvusta. Tukholman kaupungin Stockholmskällanin sivuilta voi etsiä dokumentteja vuosi vuodelta. Kungliga Bibliotek on digitoinut 1940-luvun sanomalehtiä, mutta niitä ei valitettavasti voi lukea vapaasti verkossa.

Tarkoitatko opiskelijoilla nimenomaan Tukholmassa opiskelleita? Heistä en valitettavasti löytänyt tietoa. Mahtaisiko jollakin lukijoillamme olla aiheesta tietoa tai kokemuksia.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi