Millaista kangasta oli 1900 luvun alussa naparetkiä tehneiden miesten teltat.

Millaista kangasta oli 1900 luvun alussa naparetkiä tehneiden miesten teltat.

Millaista kangasta oli 1900 luvun alussa naparetkiä tehneiden miesten teltat. Olivatko ne monikerroskangasta jotta niissä ei ollut kovin kylmä nukkuessa. Lämmittivätkö tuon ajan kaverit lainkaan telttojaan? Makuupussejakaan ei ilmeisesti tunnettu? vai tunnettiinko tuohon aikaan?Oliko vetoketju oviaukon sulkijana tunnettu silloin? Vai oliko jokin muu menetelmä sulkea ovi?

Terveisin citypartiolainen.

Vastaus

Tässä tietoa Etelänavan valloittamisesta vuonna 1911 kilpailleiden Roald Amundsenin ja Robert Falcon Scottin varusteista.

Teltat oli tehty telttakankaasta tai gabardiinikankaasta. Gabardiinin kehitti Thomas Burberry 1800-luvun lopulla. Se on puuvillasta, villasta tai pellavasta kudottu kestävä, lähes sateenpitävä kangas. Telttojen sulkemismekanismista en löytänyt tietoa, mutta periaatteessa vetoketjun käyttö on ollut mahdollista, sillä se keksittiin vuonna 1891. Toisaalta vetoketju alkoi yleistyä vasta 1920-luvulla. Telttojen lämmittämisestä en löytänyt tietoa.

Makuupussit olivat käytössä kummallakin joukkueella.

Tanskalainen Amundsen miehineen vaatetti itsensä eskimotyylisiin turkiksiin, joiden alla oli lämmittäviä puuvilla- ja villavaatteita. Amundsen käytti päällysvaatteissa myös gabardiinia. Scottin brittijoukko puolestaan käytti puuvillaa ihoa vasten, puuvillan päällä villaa ja päällimmäisenä kestävästä puuvillakankaasta (mahdollisesti teltta- tai gabardiinikankaasta) tehtyjä päällysvaatteita. Uskoakseni päällysvaatteita oli jollain lailla topattu, mutta aivan varmaa tietoa asiasta en löytänyt.

Scottin valitsemaa vaatetusta on arvosteltu kevyeksi ja sitä on pidetty yhtenä syynä Scottiin häviöön ja hänen miehistönsä menehtymiseen. Viime aikoina Scottin vaatetusvalinta on saanut myös ymmärrystä osakseen. Scott ei käyttänyt vetokoiria, vaan miehet vetivät rekiä itse. Hikoilun ja kehon lämpötilanvaihteluiden takia vaatetuksen piti olla helposti vähennettävissä ja lisättävissä. Amundsenin rekiä sen sijaan vetivät koirat, joten vähemmällä ponnistelulla selviävän joukkueen käyttöön turkikset sopivat paremmin. Toisaalta Scottin miehistön kerrospukeutuminen ei onnistunut pitämään kylmää loitolla, vaan joukkue kärsi jopa paleltumista. Hikoillessa kastuneet luonnonkuidut haihduttivat runsaasti lämpöä.

Gabardiini
http://www.ave-it.net/burberry_designer_clothing_Info.htm
http://www.absoluteastronomy.com/topics/Burberry
http://fi.wikipedia.org/wiki/Gabardiini

Vetoketju
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vetoketju

Comparison of the Amundsen and Scott Expeditions
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_the_Amundsen_and_Scott_Expedi...

Roald Amundsen and the South Pole
http://ww2.mariner.org/exploration/index.php?type=webpage&id=52

The polarship Fram
http://www.fram.nl/faq/name/polarship.htm

Doomed Expedition to the South Pole, 1912
http://www.eyewitnesstohistory.com/scott.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi