Millaisia tietokoneita kiinalaiset käyttävät?

Millaisia tietokoneita kiinalaiset käyttävät?

Wikipedian mukaan kiinan kielessä on yleisesti käytettyjä merkkejä 6763 ja sanan merkitys on kiinni siitä, miten se lausutaan. Siis miten ihmeessä kiinalaiset pystyvät kirjoittamaan mitään tietokoneella?

Vastaus

Tätä on kysytty meiltä aiemminkin. Oheinen vastaus löytyy arkistostamme:

 

Itä-Aasian tutkijan Teemu Naarajärven mukaan asia on melko yksinkertainen: kirjoitettaessa kiinaa tietokoneella, pitää tuntea sanojen romanisaatio (latinalaisperäinen kirjoitusasu, joka muistuttaa ääntämystä), ja tämä kirjoitetaan koneelle.

Koska kiina on toonikieli, ja samalla ääntämyksellä (ilman sanan sävelkulkua) voi olla useita vaihtoehtoja, tietokone (tai ohjelma) ehdottaa kaikkia vaihtoehtoja, joista valitaan oikea.

Esimerkiksi: haluan kirjoittaa sanan 'Suomi'. Kiinaksi se on fenlan, jossa fen tarkoittaa tuoksua ja lan orkideaa. Nimi on valittu sen vuoksi, että se muistuttaa sanaa Finland. Kirjoitan ensin 'fen' ja kone antaa muutaman
vaihtoehdon, joista valitsen oikean. Sitten kirjoitan 'lan' ja teen saman.

Useimmissa tapauksissa kaksiosaiset sanat (enemmistö kiinan sanoista on tällaisia) voi kirjoittaa suoraan yhteen, sillä kone 'arvaa' yleisimmän vaihtoehdon. Jos se ei kuitenkaan ole oikea, sen voi vaihtaa itse.

Näppäimistö on siis normaali 'läntinen' näppäimistö, ja esim. Windows-ohjelmilla voi kirjoittaa kiinaa, kunhan ensin asentaa kielipaketin koneelle. Pienellä harjoittelulla kiinan kirjoittaminen on hyvin helppoa ja nopeaa. Tosin se edellyttää kirjainten ja romanisaation tuntemista, mikä rajaa käytön esim. oppimattomien kiinalaistenkin ulottumattomiin.

Kuvia japanilaisesta näppäimistöstä:
http://www.atmancomputer.com/catalog/images/Japanese-Keyboard_l.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:KB_Japanese.svg

Kuvia kiinalaisesta näppäimistöstä:

http://www.datacal.com/s_images/chinese-keyboard-black-usb_l.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Keyboard_layout_Chinese_Traditional.png

keskustelua ja lisätietoa aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_input_methods
http://www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttuurit-ja-yhteiskunta-f13/k...

Kommentit (0)

Vastauksesi