Millaiset ruoanvalmistustavat ovat yleisiä Meksikossa, entä miten maan...

Millaiset ruoanvalmistustavat ovat yleisiä Meksikossa, entä miten maan...

Millaiset ruoanvalmistustavat ovat yleisiä Meksikossa, entä miten maan valtauskonto vaikuttaa ruokakulttuuriin?

Vastaus

Moni muukin on kysynyt meiltä samaa kuin sinä. Käypä siis arkistosta vilkaisemassa kysymyksiä ja vastauksia.
http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/ > hae arkistosta vaikkapa sanoilla: meksiko* ruoka*
Saat esille listoja tiedonlähteistä, osan mainitsen jo tässä vastauksessa, osa on uusia.

Lyhyesti ja alustavasti: Meksikolainen ruokakulttuuri on omintakeinen sekoitus ikivanhoja intiaanien raaka-aineita ja ruokatottumuksia sekä espanjalaisten valloittajien tapoja. Alueen alkuperäiskansat mayat ja atsteekit esimerkiksi uskoivat, että ihminen on luotu maissista ja että tuo kullankeltainen pötkylä on jumalten lahja heille. Maissi on yhä tärkein raaka-aine: yli puolet väestöstä saa pääasiallisen appeensa maissitortilloista sekä fijol-pavuista ja chilistä. Tähkät voidaan höyrystää ja syödä sellaisenaan. Tai niitä voidaan yhdistää patoihin ja muhennuksiin ja käyttää lisäkkeenä. Ja sitten ovat tietysti maissijauhosta valmistetut tortillat

Perinteinen tapa valmistaa ruokaa on ollut laittaa tuli maakuoppaan. Intiaanit ovat myös paahtaneet, keittäneet ja savustaneet syömisensä. Kun espanjalaiset toivat mukaan possuja, saatiin rasvaakin. Siitä lähtien rasvassa paistaminen on ollut tavallista. Tarkempia tietoja saat alla listatuista lähteistä.

Valtaosa meksikolaisista tunnustaa katolista uskoa. Sen ansiosta kalaa syödään nykyään joka puolella maata, ei vain rannikolla niin kuin ennen muinoin. Ruoka kuuluu olennaisesti lukuisiin uskonnollisiin juhlapyhiin (pyhimysten päiviin ja sellaisiin) sekä kansallisiin juhlapäiviin. Kuolleiden päivässä esimerkiksi yhdistyvät atsteekkien muinainen tapa palvoa vainajia ja kristinuskon pyhäinpäivä. Kahden päivän humussa nassutetaan ainakin sokerisia pääkalloja. Juhlaruokailusta löysin valitettavasti vain englanninkielisen verkkolähteen:
http://www.enotes.com/mexico-reference/mexico
Tuon linkin takana on muutenkin sopivan laveasti asiaa Meksikon tavoista laittaa ruokaa ja syödä.

Huomioi myös, että meksikolainen ruokakulttuuri vaihtelee alueittain. Esimerkiksi pohjoisessa mässäillään lihalla, keskiosissa taas massutetaan paljon maissia, kalkkunaa ja kanaa.

Hyviä kirjalähteitä ovat:
-Liimatainen, Aura: Ruokapurjehdus Karibianmereltä Meksikoon (WSOY, 2003)
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1645353?lang=fin
>sopivan kattavasti, mutta lyhyesti arjen ruoanvalmistustavoista.
-Milton, Jane: Meksikolainen keittiö (Gummerus, 2007)
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1835494?lang=fin
>ainakin yksi suomenkielisistä verkkolähteistä sisältää lyhenneltyä asiaa tästä teoksesta
-Onttola-Panula, Terhi: Ruokaa maailmalta (WSOY, 2005)
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1731048?lang=fin
>löytyy esimerkiksi asiaa tortillan valmistamisesta ja täytteiden käärimisestä

Lyhyitä verkkolähteitä:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mexican_cuisine
http://www.rantapallo.fi/sarrrri/juttuja/meksikolaisen-kulttuurin-erityi...
http://www.keittotaito.com/varikas_ja_mausteinen_meksikolaiskeittio.html
http://www.kookas.fi/articles/read/3081 (katolilaisuuden vaikutuksesta yleisluontoisesti)
http://www.aurinkomatkat.fi/meksiko
http://fi.wikipedia.org/wiki/Meksikolainen_keitti%C3%B6

Kommentit (0)

Vastauksesi