Millaisen tuomion saa Yhdysvalloissa virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta?

Millaisen tuomion saa Yhdysvalloissa virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta?

Vastaus

Hei,

 

Tietysti monet eri tekijät vaikuttavat tuomioon, jonka saa virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta Yhdysvalloissa. Kysymys on monitahoinen, joten tässä voidaan antaa vain muutama esimerkki.

Ensiksi, sekä liittovaltiolla että eri osavaltioilla on omia virkamiehiä. Jos liittovaltion virkamies joutuu väkivaltaisen vastustamisen kohteeksi niin tuomion määrittelee liittovaltion lainsäädäntö. Osavaltion virkamiehen tapauksessa tuomion määrittelee kunkin osavaltion oma lainsäädäntö.

Toinen kysymys liittyy virkamieheen kohdistuneen väkivallan vakavuuteen.  Pelkkä virkamiehen vastustaminen ilman fyysistä väkivaltaa on usein vain rike. Toisaalta voi olla tilanteita, joissa virkamies haavoittuu, siinä tapauksessa kyse saattaa olla törkeästä pahoinpitelystä.

Mitä tulee liittovaltion virkamiehen vastustamiseen, niin liittovaltion lainsäädännön mukaan (eli Title 18 of the United States Code, section 111) lievin tapaus olisi pelkkä rike (eli class A misdemeanor). Tuomio on sakkoja tai enintään vuosi vankeutta tai molemmat. Jos fyysistä väkivaltaa käytetään virkamiestä kohtaan, niin kyse voi olla törkeästä rikoksesta (eli class D felony). Tässä tapauksessa mahdollinen tuomio on sakkoja tai enintään 8 vuotta vankeutta tai molemmat. Jos käytetään asetta tai virkamies haavoittuu niin kyse voi olla vielä vakavammasta rikoksesta (class C felony), josta seuraa sakkoja tai enintään 20 vuotta vankeutta tai molemmat.

Mitä tulee osavaltion virkamiehiin, niin joka osavaltiolla on oma lainsäädäntönsä ja tuomiot vaihtelevat osavaltiosta toiseen.  Toisaalta tuomiot yleensä perustuvat samoihin periaatteisiin, joten voidaan ottaa esimerkkinä New York. New Yorkin osavaltiossa pidätyksen vastustaminen on rike (class A misdemeanor) ja tuomio on enintään vuosi vankeutta ja enintään 1 000 dollarin sakko. Mutta jos virkamiestä kohtaan käytetään väkivaltaa se voi olla törkeä rikos (eli class C felony), josta seuraa 3,5 – 15 vuotta vankeutta. Jos asetta käytetään, niin tällöin on kyse B luokan törkeästä rikoksesta (class B felony), josta saa enintään 25 vuotta vankeutta.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi