Millaisen koulutuksen matkaopas tarvitsee?

Millaisen koulutuksen matkaopas tarvitsee?

Vastaus

Matkaoppailta vaadittu koulutus taitaa vaihdella työnantajan mukaan. Yksi edellyttää ylioppilastutkintoa ja sen päälle jotain ammatillista tutkintoa, toinen ei listaa koulutusvaatimuksiaan näin tarkkaan. Suomalaiset matkanjärjestäjät katsovat kuitenkin aina sitä, että olet (lisäksi) käynyt erillisen opaskoulutuksen.

Lukion kaltaisen yleissivistävän koulutuksen pohjalta on hyvä ponnistaa oppaaksi. Historiasta ja maantiedosta saa olla kiinnostunut. Eikä tietotekniikan osaamisestakaan ole haittaa. Erityisesti kielten opiskeluun kannattaa panostaa, sillä oppailta kysytään sujuvaa suomen ja englannin kielen taitoa sekä hyvää ruotsin tajua. Kaikesta muusta kielitaidosta on vain etua.

Toki opiskeluja voi myös korvata omalla harrastuneisuudella. Oppaan tarvitsee olla innostunut vieraista kielistä ja kulttuureista. Mutta matkanjärjestäjät edellyttävät laitanaan oppailtaan 21 tai 23 vuoden ikää. Siihen mennessä ehtii jo jotain opiskellakin.

Päivölän Kansanopisto järjestää matkaopaskoulutuksia, jotka alkavat kaksi kertaa vuodessa. Matkanjärjestäjät tiettävästi rekrytoivat oppaansa usein juuri Päivölän opiskelijoista. Kansanopistoon pääsee jo 18-vuotiaana.
http://www.paivola.fi/matkailu/opaskoulu/

Aikuisopiskelijoiden Adulta on joskus kouluttanut myös matkaoppaita. Ihan lähiaikoina tällaista koulutusta ei kuitenkaan taida olla tarjolla. Adultan matkailu- ja ravitsemisalan koulutukset löydät täältä:
http://www.adulta.fi/koulutus/matkailujaravitsemisala/index.php
Tosin tämän tiedotteen mukaan on muuten koko oppilaitoksen tulevaisuus vaakalaudalla:
http://www.adulta.fi/ajankohtaista/tiedote.php?id=701

Matkailualan opinnot ylipäätään voivat antaa hyvän pohjan matkaoppaan vaativaan, mutta antoisaan työhön. Tavallisesti matkailijoiden ohjaajaksi haluavan odotetaan kuitenkin perehtyvän ammattiin edes lyhyellä opaskurssilla. Esimerkiksi ammattinetissä haastateltu matkaopas on lukion jälkeen opiskellut ”yleisellä” matkailulinjalla ja käynyt vielä muutaman viikon pituisen matkanjärjestäjän koulutuksen:
http://www.ammattinetti.fi/web/guest/haastattelut > kirjoita hakulaatikkoon matkaopas > hae > linkki: matkaopas

Matkailualan ammattitutkinnoista löydät tietoa täältä:
http://opintoluotsi.fi/fi-FI/koulutusalat_ja_ammatit/opetusohjelma.aspx?...
>tiedot matkaoppaan tutkinnoista ja niitä järjestävistä oppilaitoksista löytyvät Ammattitutkinnot (matkailuala) -linkin alta

Matkailualan koulutusohjelmat ammattikorkeakouluissa:
http://www.opintoluotsi.fi/fi-FI/koulutusalat_ja_ammatit/opetusohjelma.a...
>katso Kaikille tarkoitettu koulutus -linkki

Eri alojen ihmiset ovat kyllä päätyneet oppaiksi käymällä pelkästään matkanjärjestäjän oman opaskurssin. Koulutukset kulkevat useimmiten nimellä ”Opaskoulu”. Tietoja näistä pari kertaa vuodessa tai tarpeen mukaan järjestettävistä opintojaksoista saat varmimmin matkanjärjestäjien verkkosivuilta. Tässä muutaman suomalaisen toimiston kurssitietoa:
http://www.aurinkomatkat.fi/Atcomweb.aspx?RequestPage=CMS&p=CS00014_21227
http://www.tjareborg.fi/opaskoulu
http://www.finnmatkat.fi/35940/Tyopaikat/Hae-oppaaksi/Opaskoulu/

Jos taas haluatkin toimia Suomessa paikallisoppaana, sinun kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen opasyhdistykseen.

Vastauksessa käytetyt muut lähteet:
http://www.nuoret.info/Keskustelut/Viestit.aspx?ID=12373

Kommentit (0)

Vastauksesi